Projekt objedinjavanja muzeja

Predstavnici grada Sinja, VAD-a, Samostana Gospe Sinjske i Muzeja Cetinske krajine, danas su bili na sastanku sa županom Antom Sanaderom i dožupanom Lukom Brčićem. Tema sastanka bila je objedinjavanje triju zbirki: Arheološke zbirke Franjevačkog samostana, Alkarskog muzeja i Muzeja Cetinske krajine.
Središte budućeg muzeja bit će u zgradi na sinjskoj Pijaci. Podsjetimo, gradonačelnik Ivica Glavan i gvadrijan Bože Vuleta u svibnju su potpisali ugovor o zamjeni nekretnina, između Grada Sinja i Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske. Grad je navedenim ugovorom ustupio šest neuseljivih stanova u trošnoj zgradi na sinjskoj Pijaci u zamjenu za zemljište na Alkarskom trkalištu, kojeg Grad već koristi za parkig i ulicu uz zgradu Franjevačke gimnazije.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sudionici današnjeg sastanka u Splitu usuglasili su se kako je ideja o objedinjavanju muzeja i dalje aktualna te kako sada, nakon što su se stekli prostorni uvjeti, valja pristupiti realizaciji.

'Kako projekt objedinjavanja muzeja nije samo od interesa za Grad Sinj i Županiju, dogovorena je izrada eleborata u kojem će se navesti prednosti takvog projekta za Dalmaciju i Hrvatsku. Stoga ćemo s ovim projektom ići prema Ministarstvu kulture koje bi trebalo aktivno sudjelovati u njegovoj realizaciji. Dogovorili smo novi sastanak za tjedan dana u Sinju, na kojem bismo trebali dogovoriti podjelu posla za izradu elaborata i potpisati pismo namjere prema Ministarstvu kulture. Plan je da do 300-te obljetnice čudesne obrane Sinja i 300-te Alke, dakle do 2015. godine, projekt jedinstvenog Muzeja Cetinske krajine bude realiziran', kazao je dogradonačelnik Vujanović.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

17.06.11