EBU festival u Opatiji

Opatija je ove godine bila domaćin EBU festivala čiji je organizator bio Hrvatski radio. Riječ je o festivalu svjetske suvremene i popularne narodne glazbe, pop, rock i jazz usmjerenja, temeljene na folklornoj tradiciji koji se odvija pod vodstvom  Europske radijske unije i svake godine se predstavlja u drugoj europskoj državi.

Prema standardima i propozicijama EBU Radija na festivalu sudjeluju odabrani ansambli i solisti. Odabiru ih radijske kuće iz Europe i svijeta – isključivo članice Središnje europske radiotelevizijske asocijacije – European Broadcasting Union (EBU) sa sjedištem u Ženevi. Festival je najjača europska i svjetska medijska etno-glazbena ili folk-priredba, koja se održava pod pokroviteljstvom EBU-a.

Festival traje tri dana, a sve izvedbe organizator-domaćin snima. Snimke satelitskom razmjenom i emitiranjem EBU šalje svojim članicama u Europi i pridruženim članicama na svim kontinentima izravno ili razmjenom na emitiranje u njihovim programima. Važnost i snagu ovoga festivala potvrđuje i činjenica da ga prati više desetaka milijuna slušatelja diljem svijeta.

Ove godine festival se održavao od 10. do 12. Lipnja, i nastupilo je 20 vrsnih izvođača iz 16 europskih zemalja i iz Južne Koreje.

Hrvatsku su predstavili klapa Sinj i grad Županja.

Tri festivalska dana bogaćena su i dodatnim zanimljivim kulturnim i glazbenim sadržajima: Grad Županja se sudionicima, gostima i posjetiteljima predstavio u petak, 10. lipnja, a Grad Sinj se sa prigodnim štandom koji su osmislile i uredile članice zadruge 'Vridne ruke žena Cetinskog kraja', predstavio u subotu 11. lipnja.
Prezentacija Sinja bila je iznimno uspješna kako kroz pjesmu tako i kroz bogatu ponudu autohtonih suvenira koje izrađuju 'vridne ruke žena Cetinskog kraja'.

15.06.11