DUZS i vatrogasci spremni za sezonuU organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva obrane i Hrvatske vatrogasne zajednice danas je  na području Grada Sinja, kod mjesta Gljev, održana vježba gašenja požara otvorenog prostora 'Kamešnica 2011'.

Vježbi su nazočili izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik PU Splitsko-dalmatinske Ivica Tolušić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, pomoćnik ravnatelja i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, pročelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović,  zapovjednik PP NOS OS RH general Mate Obradović i brojni drugi gosti.
Foto galerija...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Tema vježbe bila je gašenje požara otvorenog prostora i spašavanje iz vatrenog okruženja.

S ciljem provjere koordinacije vatrogasnih snaga, kao dijela priprema za ljetnu protupožarnu sezonu, na vježbi su bile zastupljene sve snage koje se koriste u gašenju požara otvorenog prostora. Sudjelovalo je preko 100 pripadnika zemaljskih vatrogasnih snaga, kanaderi, zračni traktori i helikopteri.

Prisutne sudionike i goste, u ime svih organizatora, pozdravio je ravnatelj DUZS-a Damir Trut koji je istaknuo kako je ova vježba organizirana sukladno Vladinom Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2011. godini. Ujedno je podsjetio na važnost spremnosti i dobre uvježbanosti cijelog sustava zaštite i spašavanja u gašenju požara otvorenog prostora. Izrazio je nadu da će ova protupožarna sezona biti barem jednako uspješna kao i prošla. Zahvalio je svim sudionicima, te je naglasio kako je i ova vježba pokazatelj da je sustav zaštite i spašavanja i sustav vatrogastva spreman za nadolazeću protupožarnu sezonu.

Pomoćnik ravnatelja i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin naglasio je kako je protekle godine u Hrvatskoj preko 95 posto požara ugašeno unutar četiri sata te kako će i ove godine na temelju iskustava iz prethodnih godina snage biti raspoređene na mjestima s kojih mogu pravodobno intervenirati i spriječiti širenje požara.

Sudionici vježbe bili su: DVD Sinj, Trilj, Dicmo, Muć, Dugopolje, Vranjic, Klis, Solin, Lovreć i Zagvozd, DIP-ovi Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, JVP Imotski i Split, PUZS Split te PP NOS OSRH.
IZVOR: WWW.FERATA.HR


 

27.05.11