Mraz uništio vrličke jabuke

Iz godine u godinu zbog promjene klime i naglih temperaturnih razlika opasnost od šteta izazvanih mrazom sve je veća. Štete od mraza naročito su velike na voću, kada voćke zahvati mraz za vrijeme cvatnje i formiranja pupoljaka. Zadnji niz godina naročito velike štete, pa i kompletno uništenje nasada, zabilježene su kod jabuka.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Upravo zbog zbog mraza stradale su velike količine nasada jabuka u Vrličkom polju. Dolina jabuka, kako se popularno zove dio Vrličkog polja, ove godine neće biti puna berača, jer je mraz učinio svoje. Zlatni delišes, galo, el star, jonagold i više novih vrsta vrličke jabuke stradalo je od mraza.

'Nije ostalo ništa, otužna je to slika' kaže Mićo Klepo, jedan od navjvećih proizvođača jabuke u vrličkom kraju, te dodaje: 'Samo na posjedu koje ja radim s rođakom na 3 hektra stradalo je totalno sve. Na oko devet tisuća stabala neće biti ništa. Taman kada smo se nadali da će ova godina biti iznimno dobra, mraz je uništio sve, upravo kada je jabuka bila u cvatnji. Šteta je oko 450 tisuća kuna bez uloženog truda i rada svih nas koji radimo u polju. Nije to samo kod nas tako, nego i kod većine koji nasade imaju u samom srcu vrličkog polja. Jedino što je ostalo zdravo su jabuke na nasadima u višim predjelima, iznad polja, koje mraz nije uništio. Unatoč tome, vrličke jabuke i ove će godine biti za kupnju. I pored štete koja nas je zadesila, nećemo odustati nego ćemo i povećati broj stabala. Dat će Bog i boljih dana', zaključuje Klepo.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

25.05.11