Ugovor između Grada i franjevaca

Dana 24. svibnja 2011. godine potpisan je ugovor o zamjeni nekretnina između Grada Sinja i Franjevačkog samostana Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju. Potpisali su ga gradonačelnik Ivica Glavan i gvardijan fra Bože Vuleta.
Time je završen dugogodišnji plan o "povratku" konfiscirane zgrade u vlasništvu Samostana koja se nalazi na trgu kralja Tomislava. Naime, ta zgrada je 1945. godine oduzeta Samostanu. Zgrada je sagrađena 1853. godine i u njoj je od 1854. godine djelovala Franjevačka klasična gimnazija kao prva gimnazija na jugu Hrvatske s pravom javnosti i hrvatskim nastavnim jezikom.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

90-ih godina začela se ideja o udruživanju zbirki Franjevačkog samostana i Muzeja Cetinske krajine u jedinstveni muzej koji bi bio smješten upravo u toj zgradi. S druge pak strane, Grad je za potrebe Viteškoga alkarskog društva trebao jedan dio zemljišta uz Alkarsko trkalište u vlasništvu Samostana. Franjevci su već 90-ih godina ustupili Gradu to zemljište na kojem je Grad izgradio parkiralište i sve ga dosada koristio u tu svrhu. Potom je Samostan dao Gradu još jedan dio istog zemljišta za neophodno proširenje jedne ulice. Grad je u međuvremenu izgradio zamjenske stanove za stanare koji su bili u spomenutoj gimnazijskoj zgradi. Tako se stvorila mogućnost "povratka" zgrade u vlasništvo prijašnjeg vlasnika odnosno Samostana. Danas je potpisan ugovor koji je u potpunosti proveden prema pravnim normama unatoč tome što je on u sebi nepravedan, jer je Samostan praktično dao svoje za svoje. To je prošlost koja nije nimalo svijetla, a ona svjetlija strana stoji pred nama. Sada su se stvorile i pravne pretpostavke za realizaciju spomenutog projekta o udruživanju muzeja. Čvrsto se nadamo da nas neće usporiti birokratska sporost kojoj treba pripisati odgovornost što muzej već nije ostvaren. Unatoč tome, zahvaljujemo brojnim ljudima koji su imali dobru volju riješiti ovaj slučaj, a na poseban način zahvalnost u konačnom rješavanju pravnih i administrativnih poslova dugujemo gosp. Igoru Vidalini, tajniku u Gradskoj upravi. Čvrsto se nadamo da će Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač Muzeja Cetinske krajine biti ažurna i učiniti sve da se taj projekt realizira u najkraćem mogućem roku, imajući u vidu i mogućnost dobivanja sredstava iz fondova Europske unije.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

24.05.11