Međunarodni dan vatrogasacaDanas je blagdan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Međunarodni je dan vatrogasaca. Blagdan svetog Florijana obilježava se prigodnim misama u svim mjestima i naseljima u kojima djeluju dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe. Vatrogasci se danas sjećaju svojih preminulih kolega i onih koji su svoje živote dali u obrani Domovine.

Tako su jutros članovi sinjskog DVD – a kod središnjeg križa na groblju Sv. Frane položili vijence i zapalili svijeće za svoje preminule i poginule kolege.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Na Dan vatrogasaca treba se podsjetiti na nesebičan rad vatrogasaca, jer kada svi bježe od požara, oni jure u vatru, spašavajući ljude i njihovu imovinu, izlažući se pri tome životnoj opasnosti. Ova činjenica svakako vrijedi i za sinjske i ostale vatrogasce s područja Cetinskog kraja.

Za usporedbu na prva četiri mjeseca u 2010. godini, kada su članovi DVD-a Sinj imali 99 intervencija, u istom razdoblju ove godine vatrogasci su intervenirali 200 puta. U požarima je opožareno oko 135 hehtara trave i niskog raslinja, što je za 100 slučajeva više. Porast je nastao jer su brojni građani u veljači i ožujku nekontrolirano i bez nadzora palili korov na njivama, gdje je dolazilo do požara, a samim time i intervencija. Inače, službena zabrana paljenja vatre na otvorenom na snazi je od 01. lipnja do 31. listopada. U ovom mjesecu sinjski će vatrogasci provesti stručno polaganje za 12 mladih vatrogasaca s Cetinskog područja, a u dogovoru s nadređenim vatrogasnim zapovjedništvom odradit će se jedna vatrogasna vježba na području Grada Sinja. Što se tiče spremnosti vatrogasaca za nadolazeću protupožarnu sezonu, u Sinju je spremno 35 operativnih vatrogasaca, a na cijelom području Cetinskog kraja njih 80, s pripadajućom opremom i vozilima. Kao i ranijih godina, na tvrđavi Grad vatrogasci će dežurati na osmatranju šireg sinjskog područja, a bit će uključene i autopohdnje. Vatrogasci apeliraju na sve građane da se pridržavaju osnovnih mjera za zaštitu od požara, jer najčešće ljudska nepažnja i nemar dovode do požarnih situacija.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

04.05.11