"Što bi dao da si na mom mjestu?“

U prostorijama Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen projekt pod nazivom „Što bi dao da si na mom mjestu?“.
Projekt je započeo 23. prosinca 2010. godine i trajat će do 22. prosinca 2011. godine, a provodi ga Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije u partnerstvu s Udrugom za civilno drušvo i kvalitetu življenja Srma iz Sinja te ga financira Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Poštivanje temeljnih prava i sloboda čovjeka glavni su ciljevi projekta koji će se provoditi kroz tri faze istaknuli su govornici, Ante Raos predsjednik m.u.o.s.i.d.-a i Snježanka Jadrijević predsjednica udruge Srma.
Prezentacija projekta kroz radionice i javna događanja odvijat će se u gradovima Benkovcu, Biogradu, Dubrovniku, Hvaru, Kininu, Korčuli, Makarskoj, Metkoviću, Omišu, Pločama, Primoštenu, Sinju, Splitu, Šibeniku, Trilju, Trogiru i  Zadru.
Predsjednica Udruge za civilno društvo i kvalitetu življenja Srma Snježanka Jadrijević kazala je kako motivacijske radionice u 10 gradova namjenjene osobama s invaliditetom imaju za cilj potaknuti same osobe s invaliditetom na aktivniji angažman u lokalnim sredinama.
-Putem medijske kampanje projekta, na javnim događanjima u 10 gradova, želimo potaknuti njihove stanovnike na promišljanje o pravima i mogućnostima osoba s invaliditetom te ih upoznati sa potrebama prilagodbe određenih prostora u njihovu gradu ne bi li osobe s invaliditetom mogle ravnopravno sudjelovati u svim aspektima života svojega grada – istaknuo je predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije Ante Raos.
Treća faza projekta sastoji se od izrade i prezentacije stripa koji će prikazati četiri osobe s invaliditetom i njihove obitelji u raznim životnim situacijama te različitim godinama života.
-Želja nam je u jednom drugačijem mediju i jednoj drugačijoj formi prikazati život osoba s invaliditetom te kroz prezentaciju stripa u osnovnim i srednjim školama, mlade naraštaje senzibilizirati o pravima i potrebama osoba s invaliditetom – kazao je akademski slikar Ivan Svaguša koji je uz Maju Karačić autor stripa.
Predstavljanju projekta prisustvovali su i predstavnici podržavatelja projekta, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb splitsko-dalmatinske županije Helena Bandalović te direktorica komunikacija Splitske Banke Silvija Bareša.

Kroz projekt „Što bi dao da si na mom mjestu?“ potiče se jačanje i osnaživanje osoba s invaliditetom za njihovo lakše uključivanje u život te se radi na podizanju razine svijesti svih građana o potrebama, pravima i sposobnostima osoba s invaliditetom ne bi li se i na taj način potaklo smanjenje njihove diskriminacije.

28.04.11