Istarski pršut šampion sajma!



Šampion 6. nacionalnog sajma pršuta, pršut s najviše osvojenih bodova je pršut iz tvrtke suhomesnatih proizvoda 'Dujmović' iz Istre, s područja grada Pazina. Ovaj je pršut po ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, kojem je presjedavao dr. sc. Mirko Gugić, osvojio najviše bodova (36,45) i u kategoriji 'Dalmatinskog pršuta' i u kategoriji 'Istarskog pršuta'.

U kategoriji 'Šampion kvalitete Istarskog pršuta' također je najbolji bio pršut iz tvrtke 'Dujmović'. U kategoriji 'Šampion kvalitete Dalmatinskog pršuta', po ocjeni stručnog povjerenstva i komisije, bio je pršut mesne industrije 'Braća Pivac' iz Vrgorca.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Na ovom sajmu, koji je okupio 60-tak izlagača dodjeljene su četiri brončane plakete za kvalitetu 'Dalmatinskog pršuta'. U ovoj kategoriji izlagači su dobili i šest srebrenih plaketa, posebnu plaketu za 4.mjesto, plaketu za treće mjesto i vicešampionsku plaketu.

U kategoriji 'Istarskog pršuta', pored šampionske, podijeljene su još po jedna brončana, srebrena i zlatna plaketa. Nagrade najboljima uručili su gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i njegova zamjenica Elena Perković Paloš.

Mirko Gugić, priznati vodeći hrvatski stručnjak za uljarstvo, viši predavač na nekoliko visokoškolskih ustanova, prodekan za razvoj i predsjednik Uprave Veleučilišta Marko Marulić u Kninu, koji je bio na čelu povjerenstva i komisije za ocjenjivanje kvalitete pršuta iskazao je iznimno zadovoljstvo izloženim primjercima i samim sajmom.

'Po prvi puta na jedan poseban način birao se najbolji pršut, odnosno kvaliteta. Ukupno 25 osoba ocjenjivalo je kvalitetu pršuta po strogim propisima i elementima ocjenjivanja, a pored osoba u stručnom povjerenstvu svoju ocjenu dali su i sami izlagači. To je ono čemu smo težili, želimo da i struka i sami proizvođači daju svoj sud. Tako smo danas došli do toga da je u obje kategorije najviše punata odnio Istarski pršut. Isto tako, kod kategorije 'Dalmatinski pršut' imali smo značajan broj visoko ocjenjenih pršuta, a kao najkvalitetniji pokazao se pršut mesne industrije 'Braća Pivac' iz Vrgorca. U ovom teškom razdoblju ipak se može, kada se hoće, organizirati jedna ovakva manifestacija. Moje iskrene čestitke Ani Barać i Poduzetničkom centru Sinj na uspješnoj organizaciji 6. nacionalnog sajma pršuta', zaključio je dr.sc Mirko Gugić.

Sinjska dogradonačelnica Elena Perković Paloš u ime mesne industrije 'Braća Pivac' primila je plaketu za šampionsku kvalitetu u kategoriji 'Dalmatinski pršut'.

'Ovo je drugi put da pršuti naše tvrtke dobijaju ovakvo prestižno priznanje. To je plod teškog i stručnog rada u cijelom procesu, od pripreme pa do finalizacije i distribucije proizvoda. Sigurno da nam ovo novo priznanje daje garanciju kako će naši kupci i dalje u svim prigodama kupovati pršut u prodavaonicama mesne industrije Braća Pivac', zaključila je Elena Perković Paloš.

U ime tvrtke 'Dujmović' plakete za šampiona 'Istarkog pršuta' i šampiona sajma primio je Nenad Mijaljević iz tvrtke 'Pisinium' iz Pazina.

'Osjećam se ponosno što je naš istarski pršut dobio najvišu ocjenu na sajmu. Iza toga stoji dug i naporan rad, koji je potrebno uložiti da bi se došlo do ove šampionske kvalitete. Sve je to u našoj Istri, od uzgoja svinja pa do ovog finalnog dijela. Mi smo dobro organizirani kroz Udrugu proizvođača 'Istarskog pršuta' i zaštitili smo, odnosno brendirali, naš proizvod. Ovom prigodom želim se u ime svih istarskih pršutara zahvaliti organizatoru na odličnom prijemu i organizaciji sajma.'
IZVOR: WWW.FERATA.HR

17.04.11