Šesti sajam pršuta 'Sinj 2011.'



Pod Generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj 15. i 16. travnja 2011. godine u hotelu Alkar održat će se 6. "Nacionalni Sajam Pršuta" i suhomesnatih proizvoda sa međunarodnim sudjelovanjem 'Sinj 2011'.
Na sajmu, koji se svečano otvara sutra u 10,00 sati, očekuje se 60-tak izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Pored suhomesnatih proizvoda na sajmu će se predstaviti i proizvođači sira, ostalih autohtonih prehrambenih proizvoda i vina, kao i izrađivači suvenira i domaćih rukotvorina. Ova tradicionalna priredba okuplja sve čimbenike pršutarske industrije, od uzgajivača svinja, proizvođača i distributera pršuta i suhomesnatih proizvoda pa do vladinih i strukovnih institucija. Sajam će, pored promotivne i ocjenjivačke komponente, imati i revijalni i edukativni karater. Tijekom dvodnevne priredbe proizvođači i posjetitelji putem stručnih predavanja bit će informirani o temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana suhomesnatih proizvoda, kao što je Dalmatinski pršut, zaštita autohtonih proizvoda, oznaka kvalitete, plasman na tržište i ostale pojedinosti vezene za ove proizvode. U okviru sajma bit će organizirani sastanci udruga proizvođača pršuta, uzgajivača svinja, stočne hrane kao i predstavnika trgovačkih lanaca, hoteljera i ugostiteljskih udruga.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Drugog dana sajma, u subotu, održat će se okrugli stol na kojem će renomirani stručnjaci i proizvođači govoriti o ovoj grani prehrambene industrije te će iznijet predstavljanje operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva i Ipard program u Republici Hrvatskoj. Kao i do sada, ocjenjivanje kvalitete pršuta obavljat će se temeljem 'Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta', a provest će ga posebno stručno ocjenjivačko povjerenstvo.

Šesti sajam prušta s međunarodnim sudjelovanjem prilika je da se na što bolji način provede prezentacija i popularizacija pršuta kao vrhunskog proizvoda našeg podneblja, koji po svim parametrima treba zauzeti zasluženo mjesto, kako na izvornom tako i na turističkom tržištu, kao prepoznatljiv proizvod i gastronomska delicija. Na temelju dosadašnjih iskustava na sajmu se u dva dana održavanja očekuje nekoliko tisuća posjetitelja koji će imati priliku degustirati izložene proizvode i trgovati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

14.04.11