Obilježena 21. obljetnica HDZ-a Sinj



Jučer je svečeno obilježena 21. godišnjica od osnutaka HDZ-a u Sinju i Cetinskom kraju. Nakon polaganja vjenaca i paljenja svijeća kod biste dr. Franje Tuđmana, prvog Hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika HDZ-a, na trgu koji nosi njegovo ime, svečanost je održana u hotelu Alkar. Među brojnim članovima i sipmatezerima stranke bili su visoki stranački dužnosnici sa županijske i državne razine. Izaslanik predsjednice HDZ-a i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, dopredsjednik HDZ-a i ministar Božidar Kalmeta, saborski zastupnik Ivan Šuker, župan Ante Sanader, predsjednik županijskog HDZ-a Kruno Peronja, predstavnici općinskih i gradskih organizacija HDZ-a s područja županije, predvođeni čelnikom splitskog HDZ-a dr. Dujom Marasovićem.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Pozdravljajući visoke goste i sve nazočne predsjednik sinjske organizacije dr. Stipe Jukić, posebno je pozdravio 13 utemeljitelja HDZ-a te naglasio povijesnu važnost stranke za Hrvatsku i Sinjski kraj. Govoreći o aktualnom trenutku na lokalnoj razini, Jukić je istaknuo razdoblja HDZ-ove vlasti u Sinju, s posebnim osvrtom na jednogodišnje vrijeme od 2008. -2009. godine, kada su odrađene mnoge aktivnosti, pripremljeni temelji za projekte razvoja grada u gospodarskom i komunalnom smislu, s dobro pripremljenim proračunom. Međutim, očitio građani to nisu prepoznali nego su glas dali listi bez pokrića ,kojoj je glavni cilj samoreklamerstvo. Jukić je rekao da se u Sinju ne događa ništa osim festivala znanosti, mačkara, Alkara i Junaka.

'Za ovakve rezultate na lokalnim izborima krivnja je u prvom redu u nama. Mnogi su kroz brojnost članstva doživljavali stranku kao sredstvo za realizaciju osobnih interesa i ambicija, a nisu se libili ni radti za političke suparnike. Ti i takvi i dandanas se skrivaju pod lažnim imenima i u središnjicu stranke šalju pisma puna laži i objeda na naš račun. Zbog sređivanja stanja unutar same stranke donijeli smo niz konkretnih poteza, kao što je isključivanje iz stranke nekad uglednog člana, rekonstrukcija unutar vodstva stranke na gradskoj razini, a u tijeku je sagledavanje aktivnosti i rada pojedinih vijećnika HDZ-a u gradskom vijeću. Sve je ovo napravljeno u cilju boljeg rada stranke i rezultata', naglasio je Jukić, te dodao da će se prvi učinci vidjeti na nadolazećim izborima za vijeća mjesnih odbora, koji su svojevrsni test za parlamentarne izbore.

Sa županijske razine pozdrave okupljenima uputili su župan Ante Sanader i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Kruno Peronja. O aktualnom gospodarskom trenutku i o kritikama koje dolaze od oporbe govorio je donedavni ministar financija Ivan Šuker.

'Osim što kukuriču i prozivaju, oporba predvođena SDP-om ne nudi ništa', naglasio je Šuker.

Potpredsjednik stranke HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta naglasio je da je vidljiva nervoza kod oporbe i zato traže prijevremene izbore, jer vide da kolacija predvođena HDZ-om završava predpristupne pregovore za pristupanje EU. Isto tako, oporba vidi da u borbi protiv korupcije koja je dio programa HDZ-a mogla stići i njihove članove. Kalmeta je rekao da mu je jasno da se oporba treba koristiti razumnim postupcima u kritici prema vladajućima, ali u ovom slučaju to nije to nego kod kukuriku kolacije, predvođene SDP-om, vlada mržnja prema HDZ-u i svakom članu, s puno laži i objeda.

U svom govoru Kalmeta se osvrnuo i na razvoje jedinica lokalne samuprave, s obzirom da su mu te aktivnosti dobro poznate, budući je bio dugogodišnji gradonačelnik Zadra. Što se konkretno tiče programa infrastrukture koja se financiraju preko njegovog ministarstva, Kalmeta je ustvrdio:

'Od sadašnje sinjske vlasti niti itko išta pita, niti traži, niti dolaze. Očito da po tome u Sinju nema nikakvih problema', zaključio je Kalmeta i dodao da zadaća lokalnih vlasti nije visoka politika nego kroz programe i prijedloge boriti se za razvoj svoga grada i svojih naselja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

13.04.11