FESTIVAL ZNANOSTI SINJ 2011.



Svake se godine u Hrvatskoj održava Festival znanosti pod organizacijom Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

U Sinju samo krenuli prošle godine sa održavanjem istoga i postigli značajne rezultate. Gostovali su brojni poznati znanstvenici, održani su zanimljivi sati fizike, kemije i biologije u osnovnim i srednjim školama te su održane brojne tribine.

Ove godine nam je u planu napraviti korak dalje tako u goste pozovemo znanstvenike i popularizatore znanosti iz susjednih zemalja.
Program Festivala možete preuzeti ovdje.

Svake  godine,  Festival  znanosti  ima  određenu  temu.  Ovogodišnja  tema  je  „Svjetlost“. 
Festival  znanosti  u  Sinju  će  se  usmjeriti  na  teme  od  fundamentalne  važnosti,  tj.  aktualne  teme  u modernoj   fizici,   kao   što   su:   kvantna   mehanika,   elementarne   čestice,   Higgsov   bozon,   CERN, kozmologija i sl.

No  ove  godine  nam  je  u  planu  da  napravimo  korak  dalje  u  svemu  tome,  u  smislu  da  u  gostovanje pozovemo poznate znanstvenike i popularizatore znanosti iz područja "sličnog"  govornog područja, dakle iz područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Valja naglasiti da je ovo prvi put, otkako  se  održava  Festival  znanosti  u  Republici  Hrvatskoj,  da  se  ciljano  pozivaju  znanstvenici  iz susjednih zemalja. Stoga, ovogodišnji Festival znanosti u Sinju nema samo znanstvenu komponentnu,  nego i duboku društvenu komponentu. S toga ovakavu manifestaciju podržava i sam Predsjednik Republike dr. Ivo Josipović, koji je na otvaranje Festivala poslao svoju osobnu izaslanicu prof. dr. sc. Ankicu Marinović. Na ovom znanstveno - popularnom skupu, znanstvenici iz navedenih zemalja zajedno  će  graditi  jednu  manifestaciju  sa  ciljem  edukacije,  prvenstveno  mladih  ljudi,  kao  i  svih
građana koji budu zainteresirani za popularna predavanja – jer je ipak sam cilj popularnih predavanja da  se  znanost,  na  jedan  zanimljiv  i  domišljat  način,  približi  svakom  građaninu.  Znanstvenici  iz  ovih zemalja će biti ujedinjeni sa jednim ciljem: približiti građanima Republike Hrvatske ljepotu znanosti. Smatramo da je korisno što se ovakav događaj odvija baš u ovim vremenima kada se ozbiljno počinje
sa politikom pomirenja , suradnje i dijaloga, te smatramo da ovim korakom i znanost pridonosi tom procesu, vraćajući društvu, na taj jedan simboličan način, ona uložena sredstva u znanost iz poreza građana Republike Hrvatske.

Također, valja naglasiti da će iz svake zemlje biti pozvan i jedan student koji će na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Splitu predstaviti splitskim studentima studij zemlje iz koje dolaze. Na taj način  će  se  potaknuti  suradnja  među  mladim  studentima  znanstvenih  usmjerenja,  stvaranje  veza  i suradnja.

Ovim  putem  bismo  željeli  pozvati sve Vas,  da  da i ove godine svojim prisustvom uveličate Festival znanosti u Sinju.

Srdačan pozdrav,
Mate Jagnjić

10.04.11