Fra M. Mariću nagrada Županije

Fra Mirko Marić dobitnik je nagrade Splitsko-dalmatinske županije, koja mu se dodjeljuje za sveukupan svećenički, javni i kulturni rad.
Fra Mirko Marić rođen je 1947. u Brnazama. Ugledni je svećenik, kulturni i javni djelatnik. Osnovnu školu i Franjevačku klasičnu gimnaziju pohađao je i završio u Sinju. Diplomirao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1975. godine, a za svećenika je zaređen 1974. u Imotskom. Kao mladi svećenik 1975. i 1976. u Zmijavcima je vrši službu kapelana, a od 1976. do 1982. godine bio je dušobrižnik za Hrvate pri Hrvatskoj katoličkoj misiji u Berlinu. Narednih šest godina voditelj je Hrvatske katoličke misije u Ludwigsburnu i Waiblingenu. Od 1986. do 1994. obnašao je dužnost voditelja Hrvatske katoličke misije u Munchenu. Zbog velikog iskustva i predanog rada među našim ljudima, imenovan je Provincijalovim delegatom za cijelu Njemačku (od 1994. do 1997.).
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Njegov svećenički, javni i kulturni rad prepoznali su mnogi Hrvati diljem Njemačke, gdje postaje osnovnom sponom domovinske i iseljene Hrvatske. Osobito dolazi do izražaja njegov humanitarni rad tijekom Domovinskog rata, gdje je s njemačkim Caritasom prikupljao, organizirao i slao pomoć ugroženim krajevima (poslano oko 2000 šlepera pomoći u odjeći i hrani). Nakon dvadeset i jedne godine svećeničkog i javnog rada među Hrvatima u Njemačkoj 1997. godine vraća se u rodni Sinj gdje i danas živi i radi. Dolaskom u Sinj pokrenuo je obnovu Sinjske tvrđave i postavljanje Križnog puta. Zapažen je njegov rad u Viteškom alkarskom društvu gdje sudjeluje i organizira nabavku novih odora i oružja. Nakon izbora za predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Sinju, izdaje i uređuje glasilo Cetinska vrila. Organizira mnogobrojna predstavljanja knjiga uglednih hrvatskih autora, vodi i sudjeluje na različitim predavanjima o gospodarskim, općenito društvenim, političkim, socijalnim i inim kulturološkim temama.Dobitnik je nagrade Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za knjigu Arheološka zbirka Franjevačkog samostana u Sinju, kao jedno od kapitalnih djela hrvatske kulture. Svojim radom fra Mirko Marić zaslužio je osobnu nagradu Splitsko-dalmatinske županije.

'Drago mi je da ljudi priznaju to što sam radio do sada i što radim. Ova nagrada je ujedno i obaveza, ali i poticaj da i dalje nastavim istim tempom, pa i bolje', kazao nam je fra Mirko Marić, kojeg je za nagradu Županije predložila Matica Hrvatska, ogranak Sinj.

Na današnjoj sjednici, odlukom Županijske skupštine, nagrade Županije za životno djelo bit će dodjeljene Ivni Bućan, prof.dr. fra Vicku Kapitanoviću i Ratomiru Kliškiću, a osobne fra Mirku Mariću, Dušku Božinoviću, prof.dr.sc. Elzi Jurun i Mati Smolčiću. Dobitnici kolektivnih nagrada su HNK 'Hajduk' Split, Humanitarna udruga 'Ivan Merz' Split, Klub DDK 'Brodosplit', Udruga veterana 4. gardijske brigade i Županijski savez školskog športa Splitsko-dalmatinske županije.
Nagrade će dobitnicima biti uručene 14. travnja, prigodom obilježavanja Dana Županije splitsko-dalmatinske.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

30.03.11