Nedjelja, 16.12.2007.

KRALJICA LEđNOG STILA

Svjetski rekord Sanje Jovanović!


Nevjerica na licu nove svjetske rekorderke...

Mlada Dubrovkinja je u utrci na 50 metara leđno osvojila naslov europske prvakinje. Za zlato je isplivala svjetski rekord u vremenu 26.50. To je Sanjina druga medalja u Debrecenu.


Sanja Jovanović je jednostavno eksplodirala na Europskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima. Nakon što je dan ranije uzela srebrnu medalju na 100 metara leđno, na dvostruko kraćoj dionici mlada Dubrovkinja je bila nedodirljiva za ostatak konkurencije.

Osvojila je naslov europske prvakinje, a do zlatnog odličja je došla s novim svjetskim rekordom u vremenu 26.50 sekundi! Za 33 stotinke bila je brža od prijašnjeg rekorda kojeg je šest godina držala Kineskinja Hui Li. Treba reći da je 21-godišnja Dubrovkinja prošli mjesec u ovoj disciplini u Zagrebu isplivala europski rekord (26.91).

"Nisam još ni svjesna da sam tako dobro plivala, a kamoli da sam vlasnica svjetskog rekorda", rekla je odmah nakon utrke Jovanović, koja je u utrci na 50 leđno u cilj ušla sa nevjerojatnom prednošću u odnosu na suparnice. Drugoplasirana Nijemica Janine Pietsch zaostala je 61 stotinku, a brončana Austrijanka Fabienne Nadarajah točno sekundu.Samo nekoliko minuta kasnije Sanja Jovanović je u prvoj izmjeni štafete 4x50 metara mješovito Hrvatskoj donijela prvo mjesto. Hrvatske su plivačice (Smiljana Marinović, Monika Babok i Maja Pavlović) do treće izmjene bile i u borbi za odličja, ali na kraju su osvojile sedmo mjesto popravivši hrvatski rekord (1:51.08). Zlato su osvojile Njemice koje su postavile novi svjetski rekord (1:46.67).

Nešto ranije je plasman u finale na 100 metara mješovito osigurao Saša Imprić, koji je sa rezultatom 54.53 bio šesti u polufinalu, dok je u istoj disciplini Dominik Straga bio trinaesti s vremenom 55.38 sekundi.


IZVOR:Net.hr
15.12.2007.