Nedjelja, 16.09.2007.

Preminuo Ante Juričev Mikulin - 12. žrtva tragedije na Kornatu


Split - Ante Juričev Mikulin, 22-godišnji vatrogasac iz Vodica teško ozljeđen u tragediji na Kornatu, umro je jutros u 8,30 sati u splitskoj Kliničkoj bolnici od posljedica teških opeklina, potvrdio je ravnatelj bolnice dr. Dujomir Marasović.
Ante Juričev Mikulin 12. je žrtva požara na otoku Kornatu, a u splitskoj se bolnici još liječi njegov 23-godišnji kolega iz Tisnog Frane Lučić čije je stanje, za sada, zadovoljavajuće.

Službeno priopćenje o uzroku smrti Juričeva Mikulina bolnica će objaviti naknadno na svojoj web stranici.

Juričev Mikulin i Lučić u splitsku su bolnicu, na Odjel Plastične kirurgije, stigli dan nakon stradavanja na Kornatu, a prva im je medicinska pomoć pružena u zadarskoj Općoj bolnici.

Preminuli gasitelj od početka je bio u besvjesnom i vrlo teškom stanju, s opekotinama na 65 posto tijela. Bio je stalno priključen na respirator, a zbog otkazivanja funkcije bubrega i na 24-satnoj dijalizi. Cirkulacija mu je održavana lijekovima.

Liječnici su mu odstranili svu izgorenu kožu i pripremili ga za transplantaciju njegove vlastite poslane na uzgoj u laboratorij u Bratislavu.

Posljednjih se dana njegovo stanje dodatno pogoršalo uslijed šoka pluća izazvanog opekotinama donjeg dišnog puta, dušnika i bronhija s kojih je opečeno tkivo uklonjeno bronhoskopskim zahvatom.

Bio je stalno pod mjerama intezivnog liječenja kojima su mu održavane životne funkcije.

Na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare splitski su liječnici prvi put izvjestili kako je zbog pogoršanog stanja moguć i fatalni ishod 17-dnevne borbe za život Ante Juričeva Mikulina.

Priopćenje KB Split o smrti Ante Juričeva Mikulina
Iz splitske Kliničke bolnice priopćili su kako je vatrogasac Ante Juričev Mikulin (22) preminuo jutros u 8,35 sati zbog nezaustavljivoga pogoršanja plućne funkcije i kardiocirkulacijskog sustava tijekom posljednja 24 sata.

Uz već ranije potpuno zatajenje bubrega, unatoč mjerama intezivnog liječenja, pogoršanje je prouzročilo smrt.

IZVOR:VEčERNJI LIST/(Hina)

DRžAVNI DUžNOSNICI SKRIVAJU POREZNE KARTICE

Koje dionice kupuju političari
Autor VANJA MOSKALJOV


HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić najbogatiji je dužnosnik dioničar, a portfelj u nekoliko tvrtki vrijedi mu više od 18 milijuna kunaNakon prilično uspješnog lanjskog plasmana dionica Ine te najave pojavljivanja na tržištu dionica T-HT-a, ti vrijednosni papiri bez sumnje postali su hit za "obične" građane. Iako još možda nisu u potpunosti na "ti" sa svim prednostima i manama dioničarstva, burzovna groznica zahvatila je naciju, pa rijetke prilike prođu bez razgovora o tome je li cijena na burzi skočila ili pala i u koje bi još vrijednosne papire trebalo uložiti novac.

Fiolić najbogatiji
Za razliku od većine građana, neki političari draži dioničarstva otkrili su i ranije. Tako imovinske kartice hrvatskih dužnosnika pokazuju da među političarima dioničarima po vrijednosti portfelja prednjače HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić, ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić i njezin prethodnik iz vremena koalicijske vlade Radimir čačić.

Nominalna vrijednost Fiolićevih udjela u nekoliko tvrtki iz mesarske industrije vrijede oko 18 milijuna kuna. 1497 dionica Instituta građevinarstva Hrvatske, koje je ministrica prijavila u svojoj imovinskoj kartici, danas vrijedi oko 16,5 milijuna kuna. čačić je prijavio udjele u pet tvrtki, od kojih najviše vrijede one u tvrtkama Coning Alfa i Kraš, ukupne vrijednosti više od deset milijuna kuna.

Kod drugih dužnosnika vrijednost dionica varira od onih bez stvarne vrijednosti, kao što Ivan Jarnjak navodi za svoje dionice TEP-a, do dionica Ilirije ministrice pravosuđa Ane Lovrin vrijednih oko četiri tisuće eura.

Među 44.000 građana koji su prije gotovo godinu dana postali dioničari Ine su i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović te HDZ-ov zastupnik Krešimir ćosić, no nijedno od njih nije uzelo cijeli paket vrijedan 38.000 kuna. Ministrica je kupila 12 dionica vrijednih oko 20.000 kuna, a ćosić 22 vrijedne oko 32.000 kuna.

Prema mjestu sjedišta tvrtki u koje su ulagali, za mnogo političara može se reći da su lokalpatrioti. Tako gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić i potpredsjednik Vlade Damir Polančec imaju dionice Podravke, ministar Branko Vukelić karlovačkoga Korduna, a hadezeov Gordan Jandroković bjelovarskog Beminga.

Stara devizna štednja
Zanimljivi su i primjeri SDP-ova potpredsjednika Sabora Mate Arlovića, koji je dionice Arenaturista kupio starom deviznom štednjom u iznosu od 80.000 DEM, te ministra poljoprivrede Petra čobankovića, koji ima tzv. prognanički paket dionica u PIF-u Sunce.

Predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Josip Leko kazao nam je da su se u posljednje vrijeme dužnosnici raspitivali o tome smiju li kupovati dionice i kako će ih prijaviti u svoje imovinske kartice, iz čega se može zaključiti da se neki od njih možda spremaju kupiti i dionice T-HT-a.
IZVOR: VEčERNJI LIST