Petak, 16.09.2005.

DAN OPćINE HRVACE

Trodnevnicom i svetom misom započelo je obilježavanje blagdana Gospe žalosne koja se posebno štuje u općini Hrvace. Drugi dan trodnevnice počinje u 17, 30 minuta molitvom krunice -potvrđuje župnik Hrvaca fra Frano Bilokapić.

Osobito svečano i zanimljivo biti će sutra poslije svete mise kada će se za sve goste Hrvaca upriličiti bogat i zanimljiv kulturni program.

Središnja vjerska svečanost počinje u nedjelju od 10 sati procesijom i svetom misom koju će predvoditi i propovjedati splitsko-makarski nadbiskup monsinjor dr. Marin Barišić. U okviru vjerskog slavlja blagoslovit će se i novi srebrni okvir Gospe žalosne koji je napravljen od donacija mještana Hrvaca, kao i nove postaje križnog puta kojeg je izradio akademski slikar Ivan Grgat.

Sutra u 9 sati u okviru obilježavanja Dana općine Hrvace predstavnici Općine položit će vijence na centralni spomenik u Hrvacama kao i na sve centralne križeve diljem općine.

Lovačka udruga Hrvace od 14 sati kod igrališta u upriličit će gađanje glinenih golubova, poslije pučke fešte koja je najavljena iza svete mise u 22 sata biti će i vatromet.


U nedjelju svjetovna događanja u Hrvacama počinju od 8,30 minuta svečanom sjednicom Općinskog vijeća na kojoj će se dodijeliti osobne i kolektivne nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima ističe načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak.

AKCIJE DARIVANJA KRVI U SINJU I TRILJU

U Gradskom društvu Crvenog križa u 9 sati počela je 16 ovogodišnja akcija dragovoljnog darivanja krvi, na koju organizatori pozivaju sve zadrave osobe između 18 i 65 godina života.

U petak 23. rujna u Trilju je nova akcija darivanja krvi. U sljedeći tjedan na dvije pomenute akcije darivanja krvi u Sinju i Trilju očekuju između 70 do 80 doza krvi koja bi bar malo ublažila situaciju potraživanja u transfuzijskom odjelu KB Split.

SUFINANCIRANJE NABAVE SADNICA VINOVE LOZE I VOćA

Već drugu godinu grad Sinj u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom provodi akciju sufinanciranja nabave sadnica voća i vinove loze pri čemu Grad i županija sufinanciraju dvije, a poljoprivrednik jednu trećinu cijene sadnice. Uvjeti za odobrenje sufinanciranja su da se sadnja planira na minimalnoj površini od 1000m2 na području grada Sinja i pripadajućih mu naselja ,te da je poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednih proizvođača. Zainteresirani poljoprivrednici za sadnju višegodišnjih nasada - mogu se javiti u gradsko poglavarstvo Sinja sobu broj 28 najkasnije do 21 rujna.

I Grad Trilj će poticati i sufinancirati poljoprivredne proizvođače za nabavu višegodišnjih sadnica koje su primjerene našem podneblju. Sve zainteresirani mogu se javiti do 29. rujna Poglavarstvu Grada Trilja da ispune anketni listić kako bi imali pravo na sufinaciranje.

JAVNI UVID U PROGRAM šUMSKO-GOSPODARSKE JEDINICE

Temeljem Zakona o šumama i Pravilnika o uređivanju šuma u tijeku je javni uvid u predloženi program šumsko-gospodarske jedinice "Jelinak Tovarnica" koja obuhvaća katastarske općine Grab, Kamensko, Ruda , Tijarica, Vedrine, Velić, Voštane i Vrpolje za period od 01. siječnja 2005.-31. prosinca 2014. godine. Javni uvid programa gospodarenja je u šumariji Sinj do 14 sati.


MOTO-PARTY U TRILJU

U sklopu Mihovilskih dana danas počinje i prvi memorijalni moto-party u spomen na predsjednika triljskog motokluba Noćni Jahači - Gorana šušnjaru Gotu koji je izgubio život u prometnoj nesreći početkom kolovoza. Motoparty će se održati na predjelu gaz u Jabuci. Tijekom dvodnevnog druženja ljubitelje motocikla zabavljat će mnogobrojni glazbeni sastavi, a najavljen je defile ulicama grada Trilja kao i uobičajene moto igre sudionika.

žUPANIJSKO PRVENSTVO PASA PTIčARA

Kinološko društvo Sinj sutra je domaćin županijskog prvenstva u radu pasa ptičara tipa C i Lovno kinološkog kupa Sv. Hubert. Zborno mjesto je u 7 sati na hipodromu. Pravo natjecanja na utakmicama tipa C imati će psi koji imaju položen ispit prirođenih osobina, a na lovno kinološkom kupu mogu se natjecati svi psi stariji od 9 mjeseci s rodovnicom i ocjenom eksterijera.

VRIJEME

Za drugi dio dana meteorolozi najavljuju pretežno sunčano i vrlo toplo vrijeme uz dnevnu temperaturu zraka između 25 i 30 stupnjeva Celzijevih.