Četvrtak, 16.08.2007.

BLAGDAN VELIKE GOSPEčudotvornoj Gospi Sinjskoj i ove je godine, kao i prošle, hodočastilo više od sto tisuća vjernika.
Prema informacijama iz Policijske uprave Splitsko - dalmatinske tijekom blagdana Velike Gospe i uoči blagdana nije bilo većih narušavanja javnog reda i mira, kao ni većih problema u odvijanju prometa koji je bio gust i odvijao se u kolonama.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

U gradskoj vijećnici Grada Sinja sutra u 13,00 sati počet će 60. sjednica sinjskog Gradskog poglavarstva za koju je predviđen dnevni red od šesnaest točaka.
Između ostalog raspravljat će se o Prijedlogu Zaključka o raspisivanju javnoga poziva za prikupljanje pismenih ponuda radi kupnje stanova za socijalno ugrožene obitelji.

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog poglavarstva Grada Sinja razmatrat će se i Prijedlog Zaključka o odobravanju pomoći zaposlenicima «Dalmatinke Nove» po Rješenju Vlade Republike Hrvatske od 2. kolovoza ove godine, prema kojem će radnicima biti isplaćeno milijun kuna jednokratne socijalne pomoći.

BLAGDAN SVETOG ROKA

Danas je blagdan svetoga Roka koji se u narodu štuje kao zaštitnik od kuge i ostalih kužnih bolesti te kao zaštitnik kod bolesti nogu, ruku i rana na tijelu.
Sveti Roko se u Cetinskom kraju posebno štuje u triljskim naseljima čaporice i Strizirep te naselju Udovičići u Općini Otok.

Sveta misa s procesijom u čaporicama počela je u 10,30 sati, a predvodi ju nadbiskup monsinjor Marin Barišić, koji će danas podijeliti i sakrament krizme za trinaest mladih iz čaporica. Poslije mise bit će blagoslov potpuno obnovljene župske kuće i blagoslov nogometnog igrališta u čaporicama.

Svetu misu s procesijom u Udovičićima, predvodio je fra Andrija Bilokapić, gvardijan samostana Svetoga Frane u Zadru.

"GOSPINA OSMINA"

U nedjelju će se na Gazu održati Gospina Osmina, koja se tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe. Tim povodom u kapelici na Gazu u Jabuci postavit će se prvi kip Gospe Sinjske, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, kojeg će blagosloviti župnik župe čudotvorne Gospe Sinjske fra Nikica Ajdučić. Do sada je u kapelici bila slika Gospe Sinjske, a
ideja o postavljanju kipa potekla je od kipara Sikirice, koji je svoj rad i odljev darovao svom rodnom mjestu.
Sveta misa služit će se s početkom u 10,30 sati. Poslijepodne će se nastaviti s kulturno - umjetničkim programom na kojem će, između ostalih, nastupiti i kulturno društvo A PARANZE ( la paranze) iz Italije, gosti KUD-a župa Grab.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2007."

U Galeriji Galiotović postavljena je izložba fotografija
«Alka foto art», fotografa Maria Periše. Izložba se može pogledati od 09,00 do 12,00 i od 17,00 do 22,00 sata.

U muzeju Cetinskoga kraja u Sinju do kraja kolovoza može se pogledati izložba radova u staklu Antona Vrlića.

Podsjećamo da je u hotelu Alkar postavljena izložba slika Andrije Bareze, na Kvartirima Vesne Bader, u Vrličkoj ulici Nine Lovrić, a u palači Tripalo radove je izložila Eda Kerekeš.

Sutra će u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske koncert klasične glazbe održati Božo župić i njegovi gosti. Početak koncerta je u 21,00 sat.

KINO DANAS

U sinjskom kinu od večeras do nedjelje prikazivat će se američki akcijski avanturistički triler Umri muški 4. U glavnoj ulozi Bruce Villis.