Srijeda, 16.08.2006.

Uoči blagdana pričešćeno 160 tisuća vjernika u Sinju

RASPRODAJA Nadbiskup Marin Barišić u propovijedi je rekao kako se bogatim strancima za tko zna kakav kapital u Hrvatskoj prodaje djedovina i siromaše buduća pokoljenja
piše Toni PAšTAR
snimio Ante čIZMIć

Na glavnom slavlju blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije u najvećem južnohrvatskom svetištu, onome Gospe Sinjske, sudjelovalo je gotovo stotinu tisuća vjernika.
Tijekom procesije s Gospinom slikom ulicama Sinja i svečanom svetom misom koju je predvodio msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, cijelo uže područje grada predstavljalo je crkvu s nepreglednim vjerničkim mnoštvom.

Kolone od 10 kilometara
Rijeke hodočasnika slijevale su se proteklih dana prema svetištu Gospe Sinjske, ove godine masovnije nego ikada ranije. Od početka devetnice, saznali smo u upravi sinjskog svetišta, vjernicima je kroz euharistijsko slavlje podijeljeno 160 tisuća hostija, u što nisu uključene hostije, odnosno svete pričesti na dan blagdana.
Cijelu noć na utorak prema Sinju su se kretale neprekinute kolone hodočasnika pješaka, a na svim cestovnim prilazima gradu pod Kamičkom formirale su se kolone vozila, ona prema Splitu i Trilju u špici duge gotovo 10 kilometara. Hodočasnici su probdjeli noć i jutro čekajući početak slavlja koje su najavili pucnjevi mačkula i zvuci fanfara.

U tome trenutku svećenici su s oltara ponijeli sliku Gospe Sinjske u njenom srebrnom okviru i s krunom kojom su je u znak zahvalnosti za doprinos pobjedi nad osmanlijskim osvajačima i stečenu slobodu okrunili branitelji Sinja iz 1715. godine.
Na čelu procesije stali su kadioničar i nositelj križa, a za njima zastave Gospe Sinjske, hrvatske državne zastave, te nositelji barjaka župa i župnih filijala.
Neposredno ispred Gospine slike išao je nadbiskup sa svećenicima, sa strane slike njeni nositelji, a na kraju svi ostali vjernici. Po višestoljetnoj tradiciji procesija je zastala kod zgrade Općinskog suda da bi, poslije mačkula i fanfara, u tišini sa Slikom bio podijeljen blagoslov na sve četiri strane svijeta.
Kada je Gospina slika stigla na prigodni oltar na Trgu dr. Franje Tuđmana, sve okupljene vjernike pozdravio je sinjski gvardijan fra Bože Vuleta. Poimenično je pozdravio gradonačelnika Sinja Nikolu Tomaševića, ministra Dragana Primorca, dožupane Anđelku Vuko i Luku Brčića, zastupnike na čelu s Jurom Bitunjcem i Nikom Rebićem, splitskoga gradonačelnika Zvonimira Puljića, slavodobitnika 291. alke Antu Poljaka i predsjednika VAD-a Stipu Jukića.

Sve je na prodaju
Predvodeći svečano misno slavlje, nadbiskup msgr. Marin Barišić u prigodnoj propovijedi koju je, uz Krista "koji nam je darovao majku Mariju", posvetio obitelji, među ostalim je rekao da se danas bogatim strancima za tko zna kakav kapital u Hrvatskoj prodaje djedovina, siromaše buduća pokoljenja, a "tako se postupa kad se izgubi svijest i više se ne vjeruje u budućnost".
U nastavku je naglasio: Pale su moćne ideologije, ali nažalost ostale su posljedice i od njihovih krhotina pokušava se ponovno graditi siromašan i fragmentaran, uvredljiv, štoviše, promašen život kroz oblike konzumizma, hedonizma, prostitucije, pornografije, kriminala, korupcije, egoizma... U takvom mentalitetu sve je za prodaju: i djedovina i tijelo i duša i smisao jer je sve relativno, zaključio je Barišić.


Biskup Barišić je govorio i o izazovima koji stoje pred obiteljima. Obitelj je danas izazvana i prozvana braniti samu prirodu, rekao je Barišić i dodao: Obitelj mora braniti sam smisao i narav braka, obiteljsko zajedništvo utemeljeno na bračnom zajedništvu muža i žene - njih dvoje, a ne njih dvije niti njih dvojice.

Užežin blagdana pred tisućama hodočasnika i sinjskih župljanja, predvodeći svetu misu msgr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, u propovijedi je, među ostalim, kazao:
Nedavno smo prevalili put od komunističke diktature prema demokraciji. Pitamo se jesmo li dobro prošli tu dionicu? Nismo baš najbolje. Iako su postavljeni drugi pravni okviri, ostali su isti ljudi. Naša nepripremljenost ostavila je prostor da se jave stari uvježbani kadrovi koji nam i dalje gospodare u medijima, a dobrim dijelom i u politici... Zar se u našoj katoličkoj zemlji ne hrani zla neman preko medija. Na pozornicu se stavlja zloća i nemoral, a dobro ostaje nezapaženo...

IZVOR:SLOBODNA DALMACIJA