Četvrtak, 16.07.2009.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2009."

U okviru kulturno zabavnog programa "Dani Alke i Velike Gospe" danas, 16. srpnja, će u galeriji Galiotović biti otvorena izložba Dubrovačkog akademskog slikara Josipa škerlja. Otvaranje je najavljeno za 21 sat.

Sinjsko pučko kazalište sutra, 16. srpnja, će u kinu izvesti predstavu "Državni lopov", a nakon toga održat će se i svečanost otvaranja manifestacije "Dani Alke i Velike Gospe" . Na Trgu dr. Franje Tuđmana organizirana je pučka fešta pod nazivom "Sinjska noć".

Ljubitelji urbanog zvuka u petak i subotu moći će pratiti Festival urbanog zvuka - Sinjski amaterski rock susreti koji će se održavati na košarkaškom igralištu.

U Brnazama je danas, 16. srpnja, poluzavršnica Memorijalnog nogometnog turnira za veterane u čast poginulim braniteljima Brnaza. Sutra, 17. srpnja, u okviru 28. Brnaškog derneka počinje turnir u balotama, nogometni turnir za djecu, dječja alka, utrka u vrećama, a cjelovečernji nastup imati će i sinjske mažoretkinje.

SPORT

U sljedećoj natjecateljskoj sezoni 2. HNL u kojoj nastupa i naš Junak natjecat će se 13 klubova, tako je na svojoj jučerašnjoj sjednici odlučio Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza. HNS se odlučio za 13 klubova s obzirom da samo oni udovoljavaju kriterijima lige.

"6. DANI KOMINA, PURE I BRONZINA"31. srpnja i 01. kolovoza 2009. godine održava se VI. kulturno gastronomska manifestacija u Tijarici pod nazivom "Dani komina, pure i bronzina". Ovo je jedinstvena smotra folklora i gastronomije na području Dalmacije, a vjerujemo i šire.

Za održavanje ovogodišnje dvodnevne manifestacije sve je spremno a manifestaciju će 31. srpnja otvoriti Triljski gradonačelnik Ivan šipić tradicionalnim paljenjem vatre na kominu. Manifestaciju će svojim nastupom otvoriti domaćin KUD Tijara a uz njih će nastupiti i gradska glazba Trilj, triljske mažoretkinje, tamburaški sastav Baće te KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova. Drugi dan manifestacije nastupit će niz folklornih društava iz Dalmatinske zagore, Primorja, Slavonije te Bosne i Hercegovine koji će se predstaviti rerom, gangom, ojkavicom, treskavicom, bećaracem, guslama, diplama, a plesat će se Sinjsko kolo, Alkarsko, Ero s onoga svijeta, Splitski plesovi, Linđo, Trusa, Pijano kolo, Splet kola, Drmeš itd.
Oba dana posjetitelji će moći razgledati izložbu akademske kiparice Julijane Voloder te etno izložbu Marinka Poljaka pod nazivom "Momak s Dinare".
Također za vrijeme održavanja same manifestacije izravno pred očima posjetitelja na kominu na otvorenom pripremat će se sva stara jela našeg kraja koja svi posjetitelji mogu i kušati. Tako će se za posjetitelje pripremati pura sa raznim prilozima, kruh ispod peke, raštika, grah, juha od pivca, uštipci, soparnik, mest će se mlijeko, kušati domaći pršut, sir...
Manifestacija završava velikim koncertom Jelene Rozge koja će posjetitelje zabavljati do ranih jutarnjih sati.

NATJECANJE U VODENIM SPORTOVIMA

Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti Novi put dobila je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga financijsku potporu za svoje projekte prevencije ovisnosti ''Sinj - grad zdrave mladeži'' i "Zdrava mladež cetinske krajine", koji se provodi ove školske godine u svim obrazovnim ustanovama na području Grada Sinja i Cetinske krajine.
Udruga Novi put kroz projektne aktivnosti nastoji senzibilizirati mlade za problem zlouporabe droga, alkohola i pušenja te ih informirati i educirati o posljedicama konzumiranja svih droga.
U okviru svojih programskih aktivnosti usmjerenih prema prevenciji zlouporabe droga, Udruga za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti ''NOVI PUT'' Sinj organizirala je za ovu školsku godinu niz aktivnosti: preventivna predavanja i radionice na temu ovisnosti, nasilju, alkoholu i pušenju za osnovne škole u kojima je zastupljenost bila oko tristotinjak djece i njihovih roditelja i za srednje škole u kojima je zastupljenost bila oko dvjestotinjak djece, zatim nagradni tematski projekti "Ekologijom i športom protiv ovisnosti", "Slikom i riječju protiv ovisnosti", a u okviru sportskih aktivnosti organizirani su turnir u stolnom tenisu, turnir u košarci i turnir u nogometu.
U okviru istih se dana 18. srpnja 2009. godine (subota) s početkom u 09:00 h na Gradskom bazenu organizira natjecanje u vodenim sportovima, odnosno turnir u vaterpolu za mlađi uzrast , natjecanje u plivanju za početnike s daskama, plivanje slobodnim stilom i niz drugih aktivnosti.
Voditelj projekta je gospodin Boško Vladović, prof. trener škole plivanja.
Na natjecanju će sudjelovati djeca iz osnovnih i srednjih škola iz grada Sinja te će kao gosti sudjelovati djeca iz Dugopolja i Okruga.
Udruga je pripremila nagrade za pobjednike natjecanja , a također svaki će natjecatelj na poklon dobiti promotivne materijale udruge.

Svrha održavanja projekta je prevencija rizičnih oblika ponašanja (nasilje i uzimanje droga,alkohola i pušenja) kod djece i mladih.