Ponedjeljak, 16.07.2007.

292. SINJSKA ALKA

Premijer Ivo Sanader sutra, 17. srpnja, primiti će izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj, kojeg će predvoditi predsjednik Stipe Jukić. U izaslanstvu će biti i vojvoda Ivan čikara, te još devet članova uprave VAD-a i gvardijan svetišta Gospe Sinjske fra Bože Vuleta. Na sastanku će izaslanstvo VAD-a premijera pozvati na ovogodišnju Alku, izvijestit će ga o pripremama alkara, te tijeku radova na izgradnji Alkarskih dvora.
Podsjećamo, izaslanstvo VAD-a već su primili predsjednik Stjepan Mesić, koji je kazao da će vjerojatno doći na ovogodišnju Alku i predsjednik Sabora Vladimir šeks, koji je najavio svoj dolazak.
Dodajmo ovome da probe alkara na Alkarskom trkalištu teku prema planu. Nakon tri dana privikavanja konja na stazu, od danas će se alkari pripremati s kopljem, kojim će gađati alku. Probe alkara se održavaju od ponedjeljka do petka, s početkom u 18,00 sati.

OVOG TJEDNA TEMERATURE IZNAD PROSJEKA

Meteorolozi najavljuju kako će sredinom ovoga tjedna temperature zraka biti iznad prosječne, te da će se približiti maximalnim temperaturama zabilježenima u posljednjih pedesetak godina, od kada postoje službena mjerenja.

Zbog visokih temperatura očekuju se većinom nepovoljne biometeorološke prilike. Kod ljudi osjetljivih na vrijeme moguća je slabost, omaglica pa i nesvjestica, a poteškoće mogu imati i kronični bolesnici. Savjetuje se, izbjegavati veće napore u najtoplije doba dana, uzimati što više tekućine i zaštititi se od sunca.

OBAVIJEST

«Likomed veterina» obavještava mještane grada Trilja i općine Otok kako će se na njihovom području noćas između 2 i 5 sati ujutro izvršiti adulticidna dezinfekcija komaraca. Dezinfekcija će se vršiti ULV metodom sa vozila. Umoljavaju se svi građani, a posebno oni koji pate od plućnih i alergijskih bolesti da u tom periodu zatvore prozore. Mole se također i pčelari da za vrijeme vršenja dezinsekcije zatvore košnice, a večeras uklone pojilice. Više obavijesti i informacija na broju 701-400.

"DANI ALKE I VELIKE GOSPE 2007."

U okviru sinjskog kulturnog ljeta danas će se u Galeriji Galiotović otvoriti izložba radova Andrije Vučkovića. Otvaranje je najavljeno za 21 sat

U Galeriji je postavljena i izložba slika akademske slikarice Anamarije Botteri Peruzović, koja se može pogledati do 23. srpnja u vremenu od 9,00 do 12,00 i od 18,00 do 21,00 sat.

U organizaciji Zajednice športskih udruga grada Sinja u okviru manifestacije Dani Alke i Velike Gospe u subotu će se na Gradskom stadionu odigrati zanimljiva utakmica između ekipa Delmata i Rimljana. Već u četvrtak kostimirana povorka najaviti će utakmicu predstavljanjem u Sinju.

SPORTPrvi međunarodni turnir «Junak na junaka» koji je održan u Sinu u organizaciji Udruge Ante Tomašević Kuka osvojio je Denis Erceg iz Splita. Drugi u ukupnom zbroju bodova bio je Ivica Pajić iz Unešića a treće mjesto pripalo je Draganu Mustapiću iz Splita. Najbolji po disciplina su bili u nošenju tereta Ivica Pajić , savijanju šipke profila fi 16 Dragan Mustapić, potezanju konopa 1:1 Vjeko Novak , a u jačanju Denis Lovrić. U kulturno zabavnom dijelu programa nastupile su sinjske mažoretkinje, KUD Brnaze, udruga za očuvanje kulturne baštine Cetinskog kraja te pjevači Josip Gugić i Iva Ajduković. Nagrade najboljima podijelili su sinjski gradonačelnik Nikola Tomašević i dožupan splitsko dalmatinski Luka Brčić.

NK Hrvace u subotu je počeo sa pripremama nogometaša, a Otočki OSK za danas u 18 i 30 najavio je prozivku igrača.

KRONIKA 92

PP SINJ, pedesettrogodišnjak je zadržan što je dana 15.07.2007.god., u popodnevnim satima, u alkoholiziranom stanju (2,82 g/kg), u obiteljskoj kući, verbalno napadao svoju suprugu, te razbijao čaše. Slijedi PP iz čl. 4 ZOZONUO.
IZVOR: PU SD