Subota, 16.07.2005.

ANKETA UDRUGE "NOVI PUT"

Rezultati ankete Udruge za prevenciju i pomoć u rješavanju problema ovisnosti "Novi Put" među učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola u Sinju pokazuju da je raširenost marihuane među mlađom populacijom zabrinjavajuća. U srednjoj strukovnoj školi Josipa Bana Jelačića marihuanu je probalo 12 % , u gimnaziji Dinka šimunovića 22% , dok je u kontakt s marihuanom u tehničko industrijskoj školi došlo čak 31% učenika.

Tajnik udruge "Novi Put" Tihomir Martinac ističe u priopćenju - kako unatoč raznim neistinama i poluinformacijama u medijima o neškodljivosti marihuane, kako je ta droga vrlo opasna za mladež jer nedvojbeno oštećuje mozak na način da kod mladih osoba uzrokuje trajni gubitak interesa i motivacije za aktivnosti i napredovanje što u konačnici rezultira nazadovanjem cjelokupnog društva.


PRIPREME ZA 290. SINJSKU ALKU

Na alkarskom trkalištu od sredine tjedna počele su pripreme alkara s kopljem za ovogodišnje 290 alkarske svečanosti.Alkarsku četu i ove godine predvodi alajčauš Ivan Zorica koji će uz vršitelja dužnosti alkarskog vojvode Ivana čikaru uskoro odabrati 17 alkara kopljanika.

Alkarski vojvoda general Mirko Norac kojeg tjedno posjećuju iz Uprave VAD_a informiran je o svakodnevnim pripremama za ovogodišnju Alku.Ističe kako mu podrška alkara, momaka, uprave kao i naroda Cetinskog kraja dodatno donosi snagu i hrabrost za trenutke koje provodi u zatvoru.

BLAGDAN GOSPE KARMELSKE

Blagdan Gospe od Karmela danas se obilježava u Trilju svetim misama.
Svečana procesija s kipom Gospe Karmelske najavljena za 19 sati, nakon ćega će svečano misno slavlje predvoditi i propovijedati dr. Don Ivan Bodrožić predstojnik Tiskovnog ureda Splitsko makarske nadbiskupije.

Povodom blagdana triljski župnik i dekan cetinskog dekanata don Stipe Ljubas pozvao je vjernike na molitvu nebeskoj Majci za zaštitu od svakog zla duše i tijela.

VRLIčKO KULTURNO LJETO

Vrličani najavljuju kulturno ljeto već od sljedećeg tjedna pa do 6. kolovoza.
Podjelili su ga u dva dijela, blagdanom svetog Filipa i Jakova zaštitnika grada Vrlike i obilježavanjem 10-godišnjice vojno redarstvene akcije Oluja kao dan Domovinske zahvalnosti.

Tamošnji pročelnik za društvene djelatnosti Jure Plazonić najavljuje nekoliko kulturnih, zabavno glazbenih i športskih događaja s kojima žele potaknuti pozornost kako Vličanima tako i drugim gostima Vrličkog kraja

"DANI KOMINA, PURE I BRONZINA" U TIJARICI

Kulturni dani u Tijarici i ove godine se održavaju 29. i 30. srpnja. Pod nazivom "Dani komina, pure i bronzina" ova kulturno gastronomska manifestacija će okupiti brojne sumještane i one koje žive u inozemstvu. Očekuje se dolazak i mnogobrojnih gostiju iz Cetinskog kraja i cijele Dalmacije.

Predsjednik Udruge Pokrenimo Tijaricu Ivan Bota najavljuje dvodnevnu svečanost kroz kulturna zbivanja, priredbe i nastup klapa, te degustacije domaćih specijaliteta, natjecanje i pripremanje tradicionalnih jela, nastup folklornih skupina te koncert Dražena Zečića i Kiće Slabinca.

AKCIJA TURISTIčKE ZAJEDNICE GRADA SINJA

Turistička zajednica Grada Sinja i ove je godine pokrenula akciju izbora najljepšeg balkona i okućnice na području Grada i pripadajućih mu naselja. Prijave se primaju do 31.srpnja, u redakciji Radio Sinja, a najljepšu okućnicu izabrat će posebno sastavljena komisija koja će po završetku obilaska terena donijeti i svoju ocjenu. Vlasnike očekuju i vrijedne nagrade koje će im biti uručene na Dan Grada Sinja.

POćINJE SINJSKO KULTURNO LJETO

"Zabranjeno smijanje" naziv je prve predstave sinjskog kulturnog ljeta koju će u subotu od 21 sat u alkarskim dvorima izvesti glumci Teatra Gavran. Autor predstave je Miro Gavran, a režija pripada Zoranu Mužiću.

VRIJEME

U nastavku dana i dalje sunčano, vrlo toplo i sparno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka do 33 stupnja Celzijeva.