Četvrtak, 16.06.2005.

SJEDNICE OPćINSKIH I GRADSKIH VIJEćA U CETINSKOM KRAJU

Nakon izbora članova gradskog vijeća, izbor načelnika Otoka i njegova zamjenika uz dodatne točke dnevnog reda očekuje se na drugoj sjednici općinskog vijeća početkom idućeg tjedna. Podsjećamo, Općinsko vijeće Otoka formirano je od sedam vijećnika HDZ-a , četiri iz koalicije HDRS, HPP i HčSP, te po jednog iz HSU-a i HSS-a.

Na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Hrvaca vijećnici su jednoglasnom odlukom za načelnika ponovno izabrali Dinka Bošnjaka. Predsjednik općinskog vijeća je Mile Dadić iz HDZ-a, a njegov zamjenik je Mladen Bandić iz iste stranke. Inače, u Hrvacama općinsko vijeće ćini 11 HDZ-ovih vijećnika, te po jedan iz HNS i HSS-a.

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Dicma održala se sinoć od 18 sati,a vijeće je formirano od 4 člana HDZ-a, 4 Nezavisne liste i jednog iz HSP-a. Novi načelnik je općine je Josip Silić nositelj nezavisne iste dok je donačelničko mjesto pripalo Ivanu Burovu vijećniku HSP-a čiji je glas bio presudan za formiranje nove vlasti u Dicmu.

Bivši načelnik općine Dicmo Ivan Maretić jučer je sazvao konferenciju za tisak na kojoj je istaknuo kako je prije par dana potpisao ugovor o sufinanciranju izrade Studije utjecaja na okoliš što je preduvjet dobivanja građevinske dozvole za infrastrukturu radne zone uključujući i glavnu prometnicu koja zonu dijeli na dva dijela.

Naglasio je kako je HDZ koji je do jučer obnašao vlast u toj općini osigurao sufinanciranje županije za poboljšanje vodoopskrbe u naselju Sičane. S ovim naglasio je Maretić trbao upoznati javnost kako buduća Općinska Vlast te već dogovorene zahvate nebi pripisala sebi.


U Trilju će tamošnje Gradsko vijeće sutra birati gradonačelnika i njegova zamjenika.To je odlučeno u ponedjeljak, nakon konstituirajuće sjednice. Naime, izbor gradonačelnika bio je predviđen kao nadopuna spomenutoj sjednici čemu su se suprostavili vijećnici HSP-a,a kako je za održavanje sjednice bio potreban konsenzus druga sjednica najavljena je za petak 17.lipnja u 13 sati. S obzirom na većinu vijećničkih mandata iz vladajućeg HDZ-a pretpostavlja se da će dužnost gradonačelnika i iduće četiri godine obnašati Jozo Sarač.

Dodajmo kako će se na sjednici razmatrati jedna vrlo zanimljiva točka, a riječ je o Prijedlogu Odluke o donošenju detaljnog plana uređenja proizvodno-poslovne zone čaporice.

IZLOžBA "SINJSKA ALKA 1715-2005, OBNOVA I ZAšTITA" U ZAGREBU

"Sinjska Alka od 1715-2005, obnova i zaštita" naziv je izložbe koja će javnosti biti prezentirana u Arheološkom muzeju u Zagrebu u subotu 18.lipnja. činjenica da je iste pokrovitelj Vlada RH i Ministarstvo kulture govori o njezinoj veličini i kvaliteti, a time i vjerodostojnoj prezentaciji naše najveće kulturne baštine.

Cijela alkarska povorka, Uprava VAD-a , članovi poglavarstva na čelu s gradonačelnikom Nikolom Tomaševićem te sinjske mažoretkinje i gradska glazba odlaze u Zagreb gdje će uveličati otvorenje izložbe.

Izložba sadrži 10 tematskih cjelina raspoređenih u 10 prostorija izložbenog prostora, a teme su Cetinska krajina, Korijeni Alke, Povijest Alke, sudionici alkarske povorke, obnova i zaštita, alkari i povijesne ličnosti te alkarske svečnosti.
I građani Sinja i Cetinske krajine dio izložbe moći će pogledati u Sinju u danima Alke i Velike Gospe.

UHBDDR-a ORGANIZIRA ODLAZAK U MEđUGORJE

Povodom dvadesetogodišnjice Gospina ukazanja u Međugorju, Udruga hrvatskih branitelja Dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije organizira dvodnevno hodočašće 25. i 26. lipnja u to marjansko svetište.
Stoga se pozivaju svi zainteresirani hrvatski branitelji za posjet Međugorju , da se do subote jave na kontakt broj predsjednika sinjskog ogranka UHBDDR-a Ante Smoljo na broj 091/ 539-1472 gdje mogu dobiti i sve detaljnije informacije.

CRNA KRONIKA

što se tiče stanja od sigurnosnog značaja iz Policijske Uprave Splitsko-dalmatinske se doznaje da je u policijskoj postaji u Sinju jučer izvršena kriminalistička obrada nad petoricom maloljetnika kojom je utvrđeno da su u razdoblju od 15.lipnja 2004. do 19.ožujka 2005 u Trilju počinili 6 kaznenih djela iz članka 217 Kaznenog zakona, pet provala u kioske i jednu provalu u obiteljsku kuću, kao i jedno kazneno djelo iz članka 222 Kaznenog zakona razbivši 17 stakala na O.š u Trilju, pričinivši ukupnu materijalnu štetu u iznosu od 7.900 kuna.

RADOVI NA CESTAMA D-60 I D-220

"županijske ceste" od danas vrše izmjenu regulacije prometa na raskrižju državnih cesta D60 Brnaze Trilj i D220 Trilj- Kamensko na način da prvenstvo prolaza više neće imati dosadašnji pravac Brnaze Trilj -Kamensko i obratno nego Brnaze - Trilj-Cista Provo i obratno.

Kako je raskrižje zapravo most u središtu Trilja, na tom mjestu obavlja se izmjena promtne signalizacije, stoga se vozači umoljavaju na oprez i strpljenje u vožnji.

VRIJEME

Prevladava promjenjivo oblačno.Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura kretat će se od 22 do 27 Celzijevih stupnjeva.