Četvrtak, 16.05.2019.

Sinjske gimnazijalke uspješne na državnim natjecanjima iz geografije i hrvatskoga jezika

 
Učenice Gimnazije Dinka Šimunovića u Sinju Ema Buljan i Klaudia Jurković, sudjelovale su na državnim natjecanjima iz geografije i hrvatskoga jezika.

Na prošlotjednom, u Trogiru održanom državnom Natjecanju iz geografije, učenica drugoga razreda Gimnazije Dinka Šimunovića u Sinju Ema Buljan trostruko je nagrađena. Naime, osvojila je četvrto mjesto u kategoriji drugih razreda te je, na temelju sudjelovanja i postignutih rezultata na prethodna četiri državna natjecanja, predložena za Hrvatski geografski olimpijski tim koji bi Hrvatsku predstavljao na Svjetskoj geografskoj olimpijadi. Emi je također dodijeljena nagrada za pošteno postupanje i promicanje poštenoga odnosa prema radu. Sudjelovalo je ukupno 148 učenika, a Ema je bila u pratnji svoje profesorice geografije Danijele Omrčen – Loko.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinj: Javnosti predstavljen Marinovićev opus

 

U prostorijama sinjskog Samostana sinoć je otvorena izložba akademskog kipara Josipa Marinovića, koji je cijeli svoj umjetnički opus darovao Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske. Od 200 eksponata koliko će ih biti dopremljeno u Sinj, jučer je izloženo 60 eksponata u tri prostorije iznad glazbenice.
Uz eksponate sakralne tematike izloženo je i 12 bista poznatih osoba. Josip Marinović, suvremeni hrvatski klasik, kao umjetnik nije nepoznat Sinju. Napravio je posljednju postaju Križnog puta na Starom Gradu ‘Isusa polažu u grob’, a njegov kip Čudotvorne Gospe Sinjske izrađen u kamenu krasi dvorište crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Odljev istog kipa napravljen u bronci i postavljen je na Starom Gradu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Akcija darivanja krvi u Sinju

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj i Klub dragovoljnih davatelja krvi Sinj organiziraju akciju darivanja krvi.

Akcija će se održati sutra, 17. svibnja od 9 do 13 sati u prostorijama sinjskog Crvenog križa, u Ulici Miljenka Buljana.

Organizatori pozivaju sve dragovoljne davatelje krvi, kao i druge zdrave osobe od 18 do 65 godina života, da dođu na akciju i daruju krv za potrebe Odjela za transfuziju Kliničkog bolničkog centra Split.
IZVOR: WWW.FERATA.HR