Četvrtak, 16.04.2009.

PRIGODNA VEčER SINJSKIH "MALIGANA"

Sutra, 17. travnja, u 21 sat u cafe baru Ajkula u Sinju,održat će se prigodna navijačka večer sinjskih Maligana povodm 27 godina postojanja ove navijačke skupine. Tom prigodom predstavnici maligana uručit će svoje plakete "Dite Maligana" igraču Alkara Nikoli Gaurini i prvotimcu Junaka Draženu Vukoviću. Maligani pozivaju sve prijatelje i navijače Sinjskih i ostalih klubova da dođu na ovu svečanost, a iskoristit će se i vrijeme za navijačku najavu značajnog susreta Alkar-Zabok.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Zbog radova na elektroenergetskim postrojenjima sutra, 17. travnja, u vremenu od 09,00 do 14,00 sati bez napajanja električnom energijom bit će potrošači na području grada Trilja: ulice Poljičke Republike, svetog Mihovila od mosta do groblja, Ante Starčevića, Put Garduna, Put Veterinarske. U tom razdoblju el.energije neće biti u naselju Gardun i u Vojniću zaseoci Sablić,Vuco,Krstić. U slučaju lošeg vremena radovi će se odogoditi.

ZDRAVKO GRčIć, KANDIDAT HDZ-a DICMA ZA NAčELNIKA OPćINE

Na sjednici općinskog odbora HDZ-a Dicmo jednoglasno je odlučeno da kandidat ove stranke na izborima za načelnika bude Zdravko Grčić inače predsjednik općinskog odbora HDZ-a Dicmo. Grčić nam je potvrdio kako će do početka službene kampanje HDZ Dicma javnosti predočiti i listu za općinsko vijeće kao i ime osobe koja će ići u kandidaturu za zamjenika načelnika, te istaknuti program rada stranke i program za kampanju. čelnik dicmanjskih HDZ-eovaca istaknuo je kako će stranka najvjerojatnije samostalno izići na izbore.

TVRTKA "OPORABA" ODUSTALA OD KUPNJE TVORNICE "CETINKA-INTERNATIONAL"

Tvrtka Oporaba koja nije mogla dobiti povoljne kredite od Hypo leasinga, odustala je od preuzimanja Cetinke International potvrdio nam je jedan od vlasnika Oporabe Slobodan Radić. Radić kaže kako je Oporaba Hypoleasingu, ponudila preuzimanje duga Cetinke u okviru poslovnog plana koji je uključivao ulaganja u novu proizvodnju i nove proizvode, uz realizaciju cijelog programa tvrtka je tražila i novi kredit. No Hypo leasing je bio voljan samo reprogramirati svoj dosadašnji kredit na što novi ulagač u Cetinku nije mogao pristati.
Budućnost triljske tvornice potpuno je upitna. čeka se tek odluka Trgovačkog suda u Zagrebu da se po prijedlogu 67 radnika nad tvrtkom otvori stečaj. Predsjednik samostalnog sindikata energije, kemije i nemetala Cetinke International Marin Rančić kaže kako radnici ni na početku ponude tvrtke Oporaba da preuzme tvornicu nisu bili, optimistični. Kaže kako nema zainteresiranih tvrtki za tvornicu, no smatra kako bi na zatvaranje tvornice trebala reagirati država jer gašenjem Cetinke u potpunosti će ostati bez proizvodnje PVC folija za prehrambenu i farmaceutsku industriju.

VANDALI DEVASTIRALI SPOMENIK U RUDUšI

Vanadali su prije nekoliko dana ponovno devastirali spomenik u Ruduši podignut 1962. godine u sjećanje na 24 pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda koje su ustaše strijeljali 26.kolovoza 1941. nakon što su zarobljeni u Košutama. Sinjski gradonačelnik Ivan Nasić potvrdio nam je kako je na spomenik poslao komunalne redare te kako će se grafiti ukloniti i spomenik očistiti.

OBAVIJEST IZ OPćINE HRVACE

Općina Hrvace poziva učenike 3. i 4. razreda srednjih škola koji koriste povlasticu besplatnog prijevoza da do sutra u prostorije općine Hrvace dostave potvrdu za 2. polugodište kako bi iste mogli predočiti u resorno ministarstvo radi sufinanciranja.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE IVANA UGRINA

U Domu kulture u Dugopolju u 19,30 sati bit će predstavljena knjiga Ivana Ugrina "Nikad nazad". Knjigu će predstaviti don Vinko Sanader, Jelena Hrgović, Joško čelan i autor Ivan Ugrin. U glazbenom dijelu nastupit će Papa band iz Solina.

PREDSTAVA "CINCO I MARINKO ILITI ODNILA JI LIPA SMRT" U VRLICI

U Vrlici će danas, 16. travnja, u organizaciji Slobodne Dalmacije, gostovati kazališna družina Glumci u Zagvozdu, s predstavom Mate Matišića "Cinco i Marinko iliti odnila ji lipa smrt". U predstavi igraju Danko Ljuština i Vedran Mlikota, a bit će izvedena u gradskom kinu s početkom u 20,00 sati. Ulaz je slobodan.

KINO DANAS

U gradskom kinu večeras u 19,30 sati igra britansko-indijski film "Milijunaš s ulice". Film je na ovogodišnjoj dodjeli nagrada američke filmske Akademije osvojio 8 Oscara.

Sinjske mažoretkinje - Brončane na svjetskom prvenstvu u Twirlingu i mažoret plesuSinjske mažoretkinje osnovane su 1997. godine, na inicijativu Turističke zajednice grada Sinja. Djeluju pod stručnim vodstvom trenerice i koreografkinje Vesne Jukić-Bračulj, i predsjednice Davorke Dukić. Sinjske mažoretkinje djeluju u različitim dobnim kategorijama: ml. juniori, kadeti, juniori i seniori, te njeguju različite mažoret i twirling discipline, a trenutno imaju 130 članica.

Od 1998. članice su HRSAM-a, odnosno Hrvatskog saveza mažoretkinja koji je član svjetske krovne organizacije mažoret i twirling timova iz cijeloga svijeta NBTA-world, a od 2005. i članice HTS-a Hrvatskog twirling saveza (Twirling-u Hrvatskoj relativno mlada sportska disciplina koja sadrži elemente mažoret plesa i ritmičke gimnastike, dok u svijetu Twirling postoji više od 100 godina, a prvo natjecanje je održano u Chicagu 1935. godine).

U svojoj riznici imaju više od 150 medalja različitog sjaja, a ponose se i sa šest naslova prvakinja Europe, te sudjelovanjem na dva svjetska prvenstva u twirlingu 2003. Francuska, 2006. Nizozemska i 2009. Belgija.

Protekli tjedan, točnije od 08.04-12.04.2009. godine, sinjske mažoretkinje su kao kao dio hrvatske reprezentacije, predstavljale Hrvatsku na "Svjetskom prvenstvu u Twirlingu" koje se održalo u Belgijskom gradu Gentu. Sinjanke su Hrvatsku predstavljale u 12 različitih disciplina, a kući su se vratile s brončanom medaljom,i to u kategoriji "Parade Corp-juniori" (u kojoj su inače aktualne prvakinje Europe (Brno listopad 2008.), a od njih su bile bolje: ekipa iz Nizozemske 2. mjesto i ekipa iz SAD-a 1. mjesto.

Na natjecanju su sudjelovale 22 zemlje iz cijelog svijeta, a službeno se natjecalo 14 zemalja i to redom: Kanada, Hrvatska, češka, Engleska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Irska, Italija, Norveška, španjolska, SAD, Djevičanski otoci i Belgija.Reprezentacijua Hrvatske osvojila je ukupno 7 medalja i to tri srebrene i tri brončane:

Tihomir Bendelja - iz Ludbrega tri srebrene medalje u solima: solo 1 štap, solo 2 štapa i solo dance juniori

Tihomir Bendela i Roberta Kovačić - iz Ludbrega brončana medalja u: Duetu juniori

Ekipa iz Požege brončanu medalju u disciplini Show corps

Ekipa iz Kaštela brončanu medalju u disciplini Parade Corp - senior

Ekipa iz Sinja brončanu medalju u disciplini Parade Corp - juniori

Od ostalih značajnijih rezultata postignutih za Hrvatsku ističu se splitske mažoretkinje s osvojenim 5 mjestom u disciplini Zastave, te ponovno sinjske mažoretkinje sa osvojenim 6. mjestom u disciplini "Team dance twirling - juniori".

Natjecanje se odvijalo u 15 različitih disciplina od kojih se sola i dueti djele na četiri dobne skupine.

Zanimljivo je spomenuti da su se na ovom natjecanju medalje osvojilo samo pet zemlja i to: SAD, Nizozemska, Francuska, Hrvatska i Italija, dok je većina zlatnih medalja otišla u SAD, točnije od 36 mogućih SAD su osvojile 33 zlatne medalje, dok su od preostale tri, dvije otišle u Nizozemsku i to za discipline " ZASTVE" i "POM-PONI", a jedna u Fransusku točnije Cyrilu Martinu za solo 1 štap seniori.