Priopćenje sinjskog HSS-a

Poštovane sugrađanke i sugrađani, na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja održanoj 23. veljače 2011. godine dogodio se skandal i velika sramota za sve građane ovog Grada, kada je tijekom svoje ostrašćene i nebulozne rasprave o prijedlogu javnih potreba u kulturi Grada Sinja takozvani nezavisni vijećnik Miroslav Barać koji je do vijećničkog mandata došao prevarom, uz hrpu izrečenih laži glede muzeja Cetinske krajine, Viteškog alkarskog društva, projekta obnove tvrđave Grad, nazvao velikog hrvatskog akademskog umjetnika kipara Stipu Sikiricu običnim prevarantom, njegova djela okarakterizirao bezvrijednim, a galeriju Sikirica nazvao prevarom i projektom koji nitko neće posjećivati.

Zgroženi ovakvim blaćenjem čovjeka koji je svojim djelima ukrasio i oplemenio cijeli Grad - od kipa alkara na Biljegu Alkarskog trkališta, vodoskoka – fontane 'Luca' na šetalištu blaženog Alojzija Stepinca do reljefnih vrata na crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske, čovjeka koji je cijeli svoj opus poklonio Gradu Sinju, želimo upoznati javnost Grada Sinja i Cetinske krajine, sve političke, kulturne i javne institucije i pojedince sa ovim skandaloznim događajem, te zaštitili gospodina Stipu Sikiricu od izjava koje vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, a naš Grad dovode na najnižu civilizacijsku razinu.

Kako se nitko od nazočnih vijećnika ni predstavnika gradske vlasti koji su ostali na sjednici nakon što su je napustili vijećnici HDZ – a i HSLS – a nije suprotstavio ovakvim bezočnim objedama, gradska organizacija HSS – a Sinj, u uvjerenju da ne podržavaju Baraćeve stavove, poziva ih da se izjasne glede istupa svoga koalicijskog partnera.

Također, kao poštovatelji jedne druge sinjske moralne i znanstvene vertikale u osobi pokojnog Tihomila Rađe, ovim putem pozivamo sve gradske vijećnike Grada Sinja da se ubuduće okane prizemnih rasprava oko uvrštavanja odnosno neuvrštavanja na sjednicu Gradskog vijeća točke dnevnog reda koja bi se odnosila na donošenje odluke o postavljanju biste pokojnome Rađi.

Svaku daljnju raspravu o ovoj temi držimo sramotom za one koji svjesno opstruiraju Poslovnik Gradskog vijeća Grada Sinja, a pokojnog Rađu, hrvatskog mučenika koji je pred komunističkim progonom pobjegao iz svoje domovine i živio u izgnanstvu gotovo 40 godina predstavljaju kao osobu nedostojnu počasti.

Dobronamjernim zagovarateljima ove ideje o postavljanju biste Tihom Rađi mora biti jasno da će ista biti postavljena tek onda kad se promijene ljudi koji se sada nalaze u poziciji da o tome odlučuju.

VJERA U BOGA I SELJAČKA SLOGA!
GO HSS – a Sinj
Predsjednik:
Željko Sesardić, prof.

24.02.11