Mate kontra nepotizma!

Skandal!
Da se u našem gradu nastavlja putem nepotizma i bliskih poznanstava, pokazuje i slučaj natječaja za popis stanovništva u našem malom gradu. Danas sam se šokirao, a da vam iskreno kažem i sada se tresem od nevjerice, kada sam saznao kakve su se perverzije radile na provjerama rukopisa ovih dana. I tako vam ja ujutro sjedim na kavici (točnije cedeviti, jer kavu ne pijem), kad eto mog vrlo dobrog poznanika da mi ispriča razgovor koji je vodio sa svojim poznanikom dok je čekao red za testiranje:
Osoba A: Dobro jutro, otkad se nismo vidili!
Osoba B: E, ma dobro jutro, šta ima?
Osoba A: A evo, čekam, ne bi li ujtia šta para.
Osoba B: Ajde moj čovik, mene već čeka posa – al' isto sam se jedva natra da se probudim jutros..
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Kasnije čujem još od nekoliko ljudi iste priče. No, što ja tu mogu, rekoh sebi. Takvih je stvari uvijek bilo i nažalost će uvijek biti i može se pričati koliko nas volja, ali ne možeš takve stvari dokazat; neće svoj protiv svoga. I ništa od toga ne bi bilo, pa ni ovoga članka, da gospoda iz komisije nisu napravili kardinalnu pogrešku prilikom natječaja; nisu pregledavali osobne iskaznice. I to je činjenica koju su mi baš svi, koji su sudjelovali u natječaju, potvrdili. Tako je mogao bilo tko doći, izvršiti testiranje rukopisa u bilo čije ime i otići. Upravo to se i dogodilo i to ne samo u jednom slučaju! Npr. utorak ujutro je za jednu mušku osobu, maloljetna osoba ženskoga spola došla na testiranje (!) i potpisala se u njegovo ime, a da to nikome od komisije nije bilo čudno. Ali kada bi netko pogriješio u ispunjavanju testa i zamolio da im se dade drugi test, komisija bi profesionalno takav zahtjev odbila.
Napomenimo da je u dokumentu "Javni poziv kandidatima za popisivače i kontrole popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2011." koji je objavljen na stranicama Državnog zavoda za statistiku i kojeg je osobno potpisa župan Ante Sanader, jasno stoji: "Svi zainteresirani kandidati dužni su prilikom prijave doći osobno i donijeti identifikacijsku ispravu, kemijsku olovku koja piše crno ili tamno plavo." Stoga je komisiji bila dužnost provjeriti identifikacijske iskaznice!
Komisija je tim činom širom otvorila vrata namještanju poslova! Naime, u cijelom natječaju je postojao jedan jedini test sposobnosti na koji nisu mogle utjecati nikakve veze, nego čista sposobnost pojedinca, a komisija je, nepregledavanjem osobnih iskaznica, dopustila da se i taj test sruši kao posljednja barijera između sposobnosti i namještanja posla. Je li to učinjeno namjerno ili je pak riječ o nespretnoj pogrešci – ostavljam građanima da sude. Ali ne samo građanima, nego i nadležnim službama; tako da u ovom trenutku radim dopis Državnom zavodu za statistiku. Isto tako pozivam sve građane koji znaju za slične slučajeve, da se ne boje iznijeti stvari na svjetlo. Pa neka se znaju činjenice!
Razočarani građanin,
Mate Jagnjić
IZVOR: WWW.FERATA.HR

24.02.11