Festival znanosti u Sinju

Svake se godine u Hrvatskoj održava Festival znanosti. U Sinju samo krenuli prošle godine sa održavanjem istoga i postigli značajne rezultate. Gostovali su brojni poznati znanstvenici, kao što su Ivan Đikić, Vladimir Paar, Davor Pavuna itd. U medijima smo proglašeni najboljim Festivalom znanosti, tako da je Festival znanosti u Sinju već u početku dobio «titulu» događaja koji je sa svojim sadržajem na visokoj razini.


No ove godine nam je u planu da napravimo korak dalje u svemu tome, u smislu da u gostovanje pozovemo poznate znanstvenike i popularizatore znanosti iz područja "sličnog" govornog područja, dakle iz područje Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Valja naglasiti da je ovo prvi put, otkako se održava Festival znanosti u Republici Hrvatskoj, da se ciljano pozivaju znanstvenici iz susjednih zemalja. Stoga, ovogodišnji Festival znanosti u Sinju nema samo znanstvenu komponentnu, nego i duboku društvenu komponentu jedne suradnje, dijaloga i rušenja barijera koje su postavljenje tu iz povijesnih razloga. Kao ključna osoba u procesu regionalne suradnje i osoba koja je doprinijela procesu pomirbe i uspostavljanju dijaloga sa susjedima naš Festival će otvoriti Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc Ivo Josipović. Smatramo da je korisno što se ovakav događaj odvija baš u ovim vremenima kada se ozbiljno počinje sa politikom pomirenja , suradnje i dijaloga, te se  ovim korakom i znanost pridonosi tom procesu, vraćajući društvu, na taj jedan simboličan način, ona uložena sredstva u znanost iz poreza građana Republike Hrvatske.

Svake godine Festival znanosti ima određenu temu. Ovogodišnja tema je «Svjetlost». Festival znanosti u Sinju će se usmjeriti na teme od fundamentalne važnosti, tj. aktualne teme u modernoj fizici, kao što su: kvantna mehanika, elementarne čestice, Higgsov bozon, CERN, kozmologija, ali i na šarolike teme iz raznih znanosti kao što su biologija, kemija, matematika, ekonomija, filozofija i sl.

Festival se otvara 10. travnja 2011. godine u 17 sati i traje do petka 15. travnja 2011. godine. Program festivala bit će objavljen na stranicama www.fzsinj.hr.
Od gostiju koji su potvrdili svoj dolazak, izdvojili bi neka poznatija imena:

- Daniel Denegri, jedan od suosnivača CMS na CERN-u, bio u timu dobitnika Nobelove nagrade, rodom iz Splita
- Goran Senjanović, u njegovu čast prošle godine u Splitu održan GoranFest - skup fizičara koji se bave elementarnim česticama, trenutno u Padovi, rodom iz Splita
- Milan Ćirković, iz Novog Sada, najpoznatiji srbijanski fizičar, astrofizičar, astrobiolog i kozmolog, autor nekoliko knjiga
- Aleksandar Bogojević, iz Beograda, stručnjak na području elementarnih čestica, bavi se i popularizacijom znanosti)
- Ilija Dorsner, iz BiH, bavi se teorijskom fizikom, trenutno radi u na institutu Jozef Štefan u Sloveniji
- Marko Bračko, iz Ljubljane, radi na Fakultetu za kemijski inženjering, bavi se modernom i kvantnom fizikom
- Vladimir Paar, akademik, jedan od najboljih hrvatskih fizičara
- Nikola Kallay, akademik, poznati kemičar
- Ivica Puljak, voditelj suradnje sa CERN-om na Sveučilištu u Splitu, šef katedre za fiziku na FESB-u u Splitu
- Nikola Godinović, radi na FESB-u u Splitu, bavi se kozmologijom, surađuje s CERN-om
- Marko Budimir, nuklearni inženjer, radi u Nuklearnom institutu u Hrvatskoj, aktivan u popularizaciji znanosti (inače naš sinjanin)

Javne tribine održat će se u Dvorani Franjevačkog samostana u popodnevnom terminu. Biti će održano nekoliko tribina. Izdvojili bi tri:
- "Pseudoznanost - utjecaj na društvo"
Na toj tribini će se govoriti razlici između znanosti i pseudo-znanosti, o utjecaju pseudo-znanosti (astrologija, tarot, stvari na rubu znanosti i sl.) na društvo, njezinoj štetnosti ili eventualnoj korisnost, ljudima odgovornim za širenje iste, o stvarima koje su između znanosti i pseudo-znanosti i sl. Najviše će se doticati pitanja zašto veliki broj ljudi vjeruje u nadnaravno. Neki od predavača su: dr. sc. Saša Ceci (teorijski fizičar, zaposlen na Institutu Ruđer Bošković), dr. sc. Dario Hrupec (astrofizičar i kolumnist Jutarnjeg lista), prof. dr. sc. Dejan Vinković (astrofizičar koji se bavi i popularizacijom znanosti, poznat po peticiji protiv emisije "Na rubu znanosti"), te evolucijski psiholog Igor Mikoušić.
- Energija i ekologija
Na toj tribini raspravljat će se o obnovljivim izvorima energije, nuklearnoj renesansi i pitanjima važnim za energetsko političku strategiju Republike Hrvatske. Potpuni popis predavača bit će objavljen naknadno, kada dobijemo službene potvrde. Neki od predavača su: dr.sc.Mirela Holy, prof.dr.sc.Neven Ninić (šef Katedre za Termodinamiku na FESB-u u Splitu), prof.dr.sc. Frano Barbir (najbolji stručnjak za gorive ćelije, FESB), dr.sc.Marko Budimir (bavi se nuklearnim inženjeringom).

- Budućnost hrvatskog obrazovanog sustava
Na toj će se tribini raspravljati o nedostatcima reforme obrazovanja, kako bi se izbjeglo stvaranje neobrazovanih ljudi.  Neki od predavača su: prof.dr.sc.Franjo Sokolić (PMF, Split, radi na Kurikulumu), akademik Vladimir Paar, akademik Nikola Kallay, dr.sc. M. Kukoč, prof. dr. sc. Gvozden Flego (Filozofski fakultet, Zagreb) te ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju mr. sc. fra Josip Grbavac. Moderator će biti novinar  Tomislav Čizmić Marović.

-4 dekana o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj
Pozvani su dekani Ekonomskih fakulteta sa Sveučilišta iz Splita, Osijeka, Zagreba i Rijeke. Još čekamo potvrdu jednoga od dekana. 

Predavači će održati i predavanja u sinjskim gimnazijama (Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju sa pravom javnosti i Općoj gimnaziji Dinka Šimunovića), kao i u osnovnim školama i vrtićima. Kao i prošle godine, i ovaj put će se sinjskim srednjoškolcima održati predavanja iz predmeta kojima se znanstvenici bave na školskim satovima tih predmeta. 

Osim toga, organizirati ćemo radionicu sa nizom zanimljivih eksperimenata u kojima će se srednjoškolcima na jednostavan način prikazati kako funkcionira priroda (oceani, oluje, oblaci i sl.). Uz to će se održati još dvije radionice: o robotima i interaktivnom učenju.  Također bi naglasili  da će biti organizirana radionica iz kemije za najmlađe, te da će organizatori postaviti teleskop u Sinj gdje će svaku večer građani moći gledati zvjezdano nebo  u asistenciju  astronoma .

 Na ovom znanstveno - popularnom skupu, znanstvenici iz navedenih zemalja zajedno će surađivati na edukaciji, prvenstveno mladih ljudi, kao i svih građana koji su zainteresirani za popularna predavanja – jer je cilj popularnih predavanja da se znanost, na zanimljiv način, približi svakom građaninu. Znanstvenici iz ovih zemalja će biti ujedinjeni sa jednim ciljem: približiti građanima Republike Hrvatske ljepotu znanosti.

Također, valja naglasiti da će iz svake navedene zemlje biti pozvan i jedan student koji će na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Splitu predstaviti splitskim studentima studij iz svoje zemlje. Na taj način će se potaknuti suradnja i povezanost među mladim studentima znanstvenih usmjerenja.

Više informacija o svemu moći ćete naći na internetskoj adresi www.fz-sinj.org.

Glavni organizatori:
Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković
Ivica Glavan, gradonačelnik Grada Sinja
Mate Jagnjić, student fizike

20.02.11