Zapeo zakup u Sinjskom polju

Zbog nedoumica kako primijeniti članak 36. novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ni u ovu godinu nije dano u višegodišnji zakup 378 hektara državnog zemljišta u Sinjskom polju.
Da ne bi propala sezona i zemljište ostalo neobrađeno Grad Sinj je, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja bivšim zakupcima dalo na korištenje iste nekretnine do slijedeće jeseni.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

- Još prošle jeseni trebali smo dobiti objašnjenje za neprijepornu primjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi poljoprivrednici i stočari mogli dobiti nekretnine u zakup na duži rok. Kako ni do danas Ministarstvo i Državno odvjetništvo nisu ponudili konkretna rješenja, morat ćemo sačekati do jeseni do kada će se pobrati ljetina – kazala nam je pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje, gospodarenje prostorom i razvoj  Ankica Panza.

Ove godine krenut će izgradnja mljekare u Gospodarskoj zoni Kukuzovac što je dodatni razlog da se za tridesetak proizvođača mlijeka u Cetinskom kraju trajno riješe izvor proizvodnje hrane za krave. Zato pročelnica Panza vjeruje da će i to potaći mjerodavne za stavljanje u primjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Osim vlasnika farmi muznih krava, za  uzimanje državnog zemljišta u zakup zainteresirani su i proizvođači povrća, kojih također ima sve više u Sinjskom polju. Izgradnjom pogona za preradu voća i povrća mnoge nekretnine, koje su zarasle u korov, pretvorile bi se u oranice.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

19.02.11