Prosvjed mještana Košuta

Stotinjak mještana triljskog naselja Košute, većinom roditelja djece polaznika područnog odjeljenja OŠ 'Trilj', okupilo se danas prije podne uz državnu cestu D60. Razlog njihovog okupljanja je, kažu, ukazivanje na probleme s kojima se svakodnevno susreću zbog činjenice da im kroz naselje prolazi vrlo prometna državna cesta.
Podsjetimo, prije dva dana u Košutama devetogodišnju djevojčicu oborio je autobus prilikom čega je zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život. Prema riječima Košućana, ovo nije prvi slučaj stradavanja djece na ovoj cesti. Tvrde kako se u posljednih nekoliko godina dogodilo 10-tak prometnih nesreća u kojima su djeca, ali i starije osobe, teže ili lakše ozlijeđeni.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Ističu da već nekoliko godina upozoravaju nadležne institucije kako je potrebno povećati sigurnost na spornoj cesti, osobito zbog djece koja istu prelaze na putu od kuće do škole. Roditelji strahuju i zbog toga što se školska zgrada, koju pohađa 300-tinjak učenika od 1. do 8. razreda, nalazi uz samu državnu cestu.

Prema riječima mještana, postojeći prometni znakovi, ograničenje brzine, upozorenje na blizinu škole i dva pješačka prijelaza, nisu dovoljna za sigurnost djece. Tvrde kako većina vozača ne poštuje prometne znakove, te da često voze mnogo brže nego je dozvoljeno.

Dopise sa zahtjevima da se poduzmu koraci kako bi se povećala sigurnost, kažu mještani, slali su svim nadležnim institucijama, od Grada Trilja, Županije splitsko – dalmatinske do Policije, no do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Mještani tvrde kako ima načina da se poveća sigurnost pješaka, pa predlažu postavljanje semafora ili izgradnju nadvožnjaka kojim bi se premostila državna cesta.

Neki od roditelja kažu kako su spremni i na druge aktivnosti s ciljem da se udovolji njihovim zahtjevima. Ukoliko se nadležne institucije i dalje budu oglušivale na njihova upozorenja i molbe, tvrde da će organizirati prosvjed, a u najkrajnjem slučaju, kažu, neće ni djecu slati u školu.

Današnjem skupu u Košutama nazočio je i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić koji je kazao kako je u tijeku izrada elaborata o stanju sigurnosti na području Grada Trilja, te da će se maksimalna pažnja posvetiti najfrekventnijim prometnicama. Gradonačelnik Šipić pozvao je sve sudionike u prometu da budu maksimalno oprezni kako se ne bi događale nesreće.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

11.02.11