Godišnjica stradavanja zrakoplovacaDanas je kod spomenika 'Slomljeno krilo' u sinjskom naselju Šimci obilježena 19. godišnjica tragične nesreće Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u kojoj je poginulo 5 pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG - a, kao prve postrojbe hrvatskih zračnih snaga.
U zrakoplovu AN - 2 koji je 26. siječnja 1992. godine krenuo na borbeni zadatak sa sinjskog aerodroma i leteći prenisko zahvatio žicu dalekovoda te se srušio na zemlju i zapalio, poginuli su Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Na mjestu rušenja zrakoplova podignut je spomenik nazvan “Slomljeno krilo”.
Svake godine na godišnjicu stradanja uz spomenik se održava komemoracija.
Kod spomenika u Šimcima danas su položili cvijeće i vijence te zapalili svijeće članovi obitelji poginulih zrakoplovaca, njihovi suborci na čelu s ratnim zapovjednikom Matkom Raosom, izaslanstva 93. zrakoplovne baze i motorizirane gardijske brigade, predstavnici Županije splitsko - dalmatinske, Grada Sinja, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, aeroklubova i zajednica tehničke kulture Splita i Sinja i drugi.
Na tragediju od prije 19 godina podsjetio je pukovnik Miljenko Karačić iz 93. zrakoplovne baze.

Zvonko Kovačević, jedini preživjeli u toj zrakoplovnoj nesreći, kaže kako su mu još uvijek svježa sjećanja na taj dan: 'Iza Ruduše smo zakačili žice dalekovoda, avion se odjednom stresao, nastavili smo let i vidjeli da je došlo do loma lijevog krila. Avion se prevrnuo, udarili smo u zemlju. Ja sam nekako uspio izići van, a njih petorica nažalost nisu uspjeli', prisjeća se Kovačević.

Molitvu odrješenja vodio je sinjski župnik fra Nikica Ajdučić, koji je prije komemoracije u crkvi Gospe Sinjske služio svetu misu zadušnicu za poginule zrakoplovce.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

26.01.11