"Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“

Aktivnost izrade akcijskih planova za zapošljavanje osoba s invaliditetom dio je prve komponente projekta IPA 2007-2009 „Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“ čiji je korisnik Hrvatski zavod za zapošljavanje.
Split, 21. siječnja 2011. godine - Izrada Akcijskih planova ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih dionika kako bi bolje kreirali mjere aktivne politike tržišta rada na regionalnoj razini. Akcijski planovi predstavljaju alat za apsorpciju sredstava iz fondova EU budući da će svi projekti vezani za određenu tematiku (npr. razvoj ljudskih potencijala) morati biti u skladu sa strateškim dokumentima donesenim na regionalnoj razini, pa tako i Akcijskim planom za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kreiranje mjera prema potrebama regionalnog tržišta rada doprinosi stvaranju koherentnije politike zapošljavanja, no ujedno je i priprema za korištenje sredstava Europskog socijalnog fonda.

Članovi radnih skupina, u osam hrvatskih županija, su tijekom tromjesečnog razdoblja intenzivno radili na izradi županijskih akcijskih planova za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Prvi nacrti akcijskih planova bit će predstavljeni na sastancima Lokalnog partnerstava za zapošljavanje u svakoj od osam županija. Ovo je prvo predstavljanje Akcijskih planova. Predstavljanje Akcijskog plana Split, održati će se u petak 21. siječnja, 2011. u Hotelu President, ulica Kralja Petra Krešimira IV /11, u Solinu, s početkom u 13:30h.

Akcijski plan za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada Splitsko-dalmatinske županije, analizira probleme osoba s invaliditetom koji su evidentni u okruženju u kojem se nalaze, te pronalazi odgovore za njihovo prevladavanje, kako bi se osobama s invaliditetom osigurale jednake mogućnosti te pravo na dostojanstven život.

Akcijski plan izrađen je od strane Radne skupine za izradu Akcijskog plana za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada koja se sastojala od predstavnika i predstavnica različitih institucija.

Akcijski plan Splitsko-dalmatinske županije u svojim ključnim odrednicama je u skladu sa svim relevantnim dokumentima na županijskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

20.01.11