Subota, 25. prosinca - Rođenje Gospodinovo

S NAMA BOG (Lk 2,1-14)

Na dobro vam došlo porođenje Gospodinovo. Čovjekov je cilj doseći Boga. Budući da mu je to nemoguće, Bog je naumio, u svojoj vječnoj ljubavi, da On sam stigne do čovjeka. Kršćanstvo je jedina religija u kojoj je Bog taj koji traži čovjeka. Sve su druge religije čovjekovo traženje Boga. Dakle, mi nismo tvorci Božića. Istinski je protagonist Božića netko Drugi. Božić je događaj ispunjenja Božje volje „kako na nebu tako i na zemlji“. Izbrisana je svaka razdaljina između Boga i čovjeka. Njegova se uzvišenost snižava da bismo ga mogli dostići. Njegova se veličina usredotočila u djetetu, da bismo ga mogli zagrliti i zavoljeti.

Bog je, u tjelesnom rođenju Isusa, pokazao nama ljudima svoju ljubav da bi u nama pobudio, preko svojega čina ljubavi, uzvraćenu ljubav. Bog je oduvijek u odnosu sa čovjekom i rođenjem svoga Sina u tijelu želi produbiti taj odnos.

Božić je nešto što treba doći. Dogoditi se s nama i u nama. Možda trebamo, da bismo to shvatili, dobro razlučiti datum od događaja. Datum je nešto konačnoga, fiksnoga, nepromjenjivoga, zatvorenoga u sebe. Datum se odnosi na prošlost. Nešto čega se sjećamo. To je nešto za uspomenu.

Božić je događaj. Događaj je dinamička, iznenađujuća stvarnost. Događaj je otvoren budućnosti. Nešto što se treba dogoditi. Događaj Božića je pokret. Sve se kreće: pođi, vidi, ne boj se. Božić nije dolazna točka. Cilj. Vrhunac. Božić je početak. Start. Od Božića sve polazi. Nažalost, za mnoge od nas, na Božić sve završava. A zapravo bi sve trebalo započeti za Božić. Božić je prekretnica u našem životu.

Bit je Božića koncelebracija, su-slavlje. Božić je otkrivanja Boga koji je došao u tijelu da nam osobno rekne da nas voli. Božić je čudesna razmjena između Boga i čovjeka. Kristovo rođenje je polazišna točka i usmjerenje  povijesti. To je jedini događaj koji je u stanju dati povijesti smisao. Jedini događaj koji joj može dati sigurnost usmjerenja prema životu, a ne prema smrti. Izvan ovog otajstva postoji samo apsurd. Božić je događaj koji objavljuje Božju moć u malenosti i ljubavi, sve ostalo je ljudska moć koja se objavljuje u smrti i njezinim surogatima.

Bilo bi doista zanimljivo otkriti, i to posvjedočiti drugima, da se u nama zaista dogodio Božić. Ne zato što to piše u kalendaru, nego stoga jer smo se uvjerili da se ovog Božića nešto u nama promijenilo. Bog nije postao Bog-s-nama da bismo se mi osjećali dobro, nego zato da doista postanemo dobri. Božić je nov način postojanja i Boga i čovjeka. Bog je Bog s nama ili nije Bog. Čovjek je čovjek s Bogom ili nije čovjek. (fač)
IZVOR: SVETIŠTE GOSPE SINJSKE
 

25.12.10