Mlada misa u Otoku nakon 11 godina

SPLIT – jučer su u Splitu u crkvi Svetog Ivana Krstitelja zaređena tri bogoslova za đakone, među kojima je i fra Lukica Vojkovićiz župe sv. Luke iz Otoka.
„Dragi đakoni, potrebni ste službenici prije svega našoj Crkvi, ali i našem društvu kojemu trebaju svjedoci trajnih vrednota: služenja, dobrote, nade i ljubavi“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić prilikom đakonskoga ređenja koje je upriličeno na prvu nedjelju Došašća 28. studenoga u prepunoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku u Splitu. Tom prigodom zaredio je za đakone trojicu bogoslova, dvojicu na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja: fra Ivana Antu Rozića (25) iz hrvatske katoličke misije Bl. Alojzije Stepinac iz Sttutgarta i fra Lukicu Vojkovića (26) iz župe sv. Luke iz Otoka kod Sinja te na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije don Franka Prnjaka (24) iz splitske župe sv. Andrije na Sućidru. U slavlju je sudjelovalo oko dvadeset svećenika, odgajatelja i profesora na čelu s nadbiskupom Barišićem, provincijalom fra Željkom Tolićem, pastoralnim vikarom mons. Dragom Šimundžom te župnikom don Jenkom Bulićem. Nakon što su kandidati za đakonat navijestili Riječ Božju te njihovi odgojitelji pred nadbiskupom zajamčili da su prema sudu Crkve prikladni za đakonsku službu, nadbiskup je održao prigodnu homiliju naglasivši službu đakonata, kao smisao predanja i služenja Bogu i Crkvi. "Vi ste na svoj način Božji dar Crkvi i narodu. Prepoznati ste kao oni koji će donositi nadu, radost, ljubav, dobrotu ovom čovjeku i svijetu obilježenom mentalitetom korisnosti i sebeljublja. Trebate nastaviti biti u njemu prisutni ali ne i utopljeni u njegov duh, ne biti ravnodušni za ovaj svijet i njegova događanja nego zauzeti proroci puni Duha Božjega“, naglasio je nadbiskup Barišić. Budući da je njihov prvi uzor Isus Krist potaknuo ih je – riječima sv. Pavla – da se zaodjenu s Kristom te usklade s Njim svoje misli, riječi i djela. U duhu započetoga novog liturgijskog vremena Došašća pozvao ih je da budu „adventske zornice“ koje će pripravljati na susret s Gospodinom one kojima su poslani. „A na tom putu neka vas prati zagovor i ljubav Blažene Djevice Marije, 'đakonise' i prave učiteljice Adventa“, zaključio je svoju propovijed. Nadbiskup je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima za đakonat podijelio sakrament svetoga reda đakonata. 

Nakon popričesne molitve, uz zahvale i čestitke nadbiskupa Marina Barišića, nazočnima su svoju riječ uputili provincijal Tolić i župnik Bulić zahvalivši svima koji su svoju ljubav i znanje utkali u njihov odgoj i razvitak zvanja, roditeljima i rodbini đakona, odgojiteljima i profesorima, župnicima i župnim zajednicama te prijateljima i kolegama. „Vjerujem da će sve ono što ste tijekom svoga studija i školovanja upili, te što su vam podarili vaši roditelji i rodne župe, doći do izražaja na mjestima gdje budete zaista služili“, poručio je provincijal. „Dobri Pastir providio nam je danas najduhovniji početak i ulazak u novu liturgijsku godinu u kojoj će ova župna zajednica na Trsteniku proslaviti 20. obljetnicu svoga utemeljenja. Stoga, u našim novim đakonima vidimo Božji dar, rođendanski dar i povjerenje, ali i mogućnost za promociju i afirmaciju novih duhovnih zvanja koja u župnim zajednicama nalaze duhovno i pedagoško mjesto za rast i formaciju prema svećeništvu ili redovništvu. Svako zvanje znak je žive i zdrave Crkve i dobar poticaj obiteljima i mladima da razmišljaju o duhovnom pozivu te ga podrže svojim molitvama i iskrenim raspoloženjem za tu stvarnost“, naglasio je župnik Bulić. Misno slavlje, koje je završilo himnom „Tebe Boga hvalimo“ i nadbiskupskim blagoslovom, svojim je pjevanjem uveličao župni mješoviti zbor pod vodstvom Danijele Petrušić i s. Karmele. Svoju đakonsku službu fra Ivan Ante Rozić vršit će u Sinju, fra Lukica Vojković u Metkoviću, a don Franko Prnjak nastavlja služiti na Trsteniku u Splitu.
Izvor: www.nadbiskupija-split.com 

30.11.10