Svečano obilježavanje vojne akcije "Zima 94“

Udruga veterana - branitelja 126. sinjske brigade jučer, 26. studenoga, organizirala je svečano obilježavanje vojne akcije „Zima 94“. Podsjetimo, u akciji koja je trajala od 29. studenoga do 24. prosinca 1994. godine, oslobođeno je 200 kilometara kvadratnih prostora na Dinari iako su vremenski uvijeti bili iznimno nepovoljni. Ova akcija bila je preteča Oluje i drugih operacija Hrvatskih snaga u Domovinskom ratu.
Svečanosti su, po izuzetno lošim vremenskim uvjetima nazočili brojni branitelji iz postrojbi koje su sudjelovale u ovoj vojnoj akciji, predstavnici općina i gradova Cetinskog, Kninskog i Livanjskog kraja te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i izaslanstvo predsjednika RH dr Ive Josipovića.
Nažalost, vremenske prilike omele su program obilježavanja 16. obljetnice „Zime 94“. Naime sudionici manifestacije su nakon okupljanja kod planinarskog doma Sv. Jakov na Vrdovu, s 15 terenskih vozila krenuli prema vrhu Maglaja. Međutim već na predjelu Peratovac koji se nalazi na 1300 metara nadmorske visine počela je jaka vijavica i bilo je napadanog snijega oko 20 cm. Tako je prigodna svečanost održana kod kapelice Sv. Jakova na Vrdovu.
U ime predsjednika Republike vijenac su položili general Slavko Barać, predsjednikov savjetnik Zlatko Gareljić i stožerni brigadir u miru Ante Kotromanović. Vijence su položila i izaslanstva općina, gradova i Županije.
Svečanosti su nazočili i generali Rahim Ademi i Veselko Gabričević te zapovjednici postrojbi HV i HVO koji su sudjelovali u akciji „Zima 94“.
Molitvu i odrješenje predvodio je župnik Bitelića don Jozo Gojsalić.
Prigodni program potom se održao u prostoru planinarskog doma Sv. Jakov.
O akciji je u ime organizatora svečanosti Udruge veterana branitelja 126. brigade govorio Boško Vladović, o tijeku akcije govorio je jedan od tadašnjih zapovjednika stožerni brigadir Ante Kotromanović, a u ime nazočnih načelnika i gradonačelnika, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak.
U ime Županije nazočne je pozdravio dožupan Visko Haladić, a u ime predsjednika i vrhovnog zapovjednika OSRH Ive Josipovića general Slavko Barić.
Svi sudionici svečanosti na kraju su uputili zajednički pozdrav zapovjedniku akcije „Zima 94“ generalu Anti Gotovini, s nadom kako će on biti na čelu organizacijskog odbora 17. obljetnice vojne akcije “Zima 94“.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

27.11.10