Tri nova fenomena hrvatske kulturne baštine na UNESCO-ovom popisu

16.11.2010. - UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta uvrstio je Sinjsku Alku i Umijeće izrade licitara na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta a glazbeni izričaj Ojkanje na Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine svijeta.
Na zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta u Nairobiju, nakon Abu Dabija i upisanih 7 fenomena u studenome 2009. godine, Odbor je danas odlučio uvrstiti Sinjsku Alku i Umijeće izrade licitara na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Također, uvršten je i glazbeni izričaj Ojkanje na Listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Upis na listu, potvrda je važnosti ovih fenomena za hrvatsku kulturu i zajednice koje su znale očuvati ove običaje. Taj veliki uspjeh zasluga je kako vanjskih eksperata tako i Ministarstva kulture te se Republika Hrvatska može pohvaliti s upisanih čak 10 fenomena nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovoj listi.
Više...

IZVOR: MINISTARSTVO KULTURE RH

17.11.10