Hrvatska nije prepoznata kao vinska zemlja

Prvi veći znakovi krize eskalirali su ove jeseni kad vinarije nisu htjele otkupljivati grožđe od privatnika ili su za njega nudili gotovo dvostruko manju otkupnu cijenu nego prošle godine

Hrvatska nije dovoljno prepoznata kao vinogradarska zemlja u svijetu i zato je potrebno da u tom pogledu više učine svi, od proizvođača vina do države, kaže Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Ministar je dodao da je u teškim vremenima krize nužno zajedničko djelovanje jer na tržištu postoje povećane zalihe vina, a i uvoz vina nije beznačajan.
Prvi veći znakovi krize eskalirali su ove jeseni kad vinarije nisu htjele otkupljivati grožđe od privatnika ili su za njega nudili gotovo dvostruko manju otkupnu cijenu nego prošle godine.
Ministar smatra da je bez krovne udruge vinogradara i vinara, uz postojeće podjele na velike i male, nužno kroz inicijativni odbor vinara pokrenuti veći domaći izvoz vina.
Hrvatska se može hvaliti svojim vinima jer kao srednjoeuropska, podunavska i sredozemna zemlja ima veliku lepezu različitih i vrlo kvalitetnih vina. Priznanja hrvatskom vinu stižu i iz svijeta, s prestižnih izložba i smotri. Ali promet vina u prošloj godini od ukupno 608.862 hektolitra, od čega je iz domaće proizvodnje bilo 497.000 hektolitara dok je ostatak predstavljao uvoz, pokazuje da smo puno veći uvoznici vina nego njegovi izvoznici. Na primjer, iako traminac nije autohtona domaća sorta, ona se toliko udomaćila da ga se takvim može smatrati. Inače, traminac je prvo bijelo zaštićeno vino u Hrvatskoj, a u Iloku su traminac odavna nazivali »kraljem kraljeva«, a stručnjaci ga često ocjenjuju najboljim u svijetu.
Monografija »Iločki traminac - Princ s Principovca« na hrvatskom i engleskom jeziku objavljena je u povodu 110. obljetnice Poljoprivredne škole u Iloku. Djelo je skupine od 16 autora s urednikom Nikolom Miroševićem, sveučilišnim profesorom na čelu. U knjizi je opisana prošlost iločkog vinogradarstva, osnivanje vinograda i proizvodnja grožđa te vino »Iločki traminac« koji je postao sinonim za Ilok i obrnuto.
Traminac s Principovca drukčiji je od drugih istoimenih vina, a na njegovu kvalitetu prije svega utječe tlo i položaj vinograda okrenutih Dunavu. O kvaliteti iločkog traminca svjedoče mnogobrojne nagrade. Samo ove godine iločki traminac osvojio je po dvije zlatne medalje u Parizu i Veroni.
»To je dobar put da domaće vino ostane prepoznato i na globaliziranom tržištu«, zaključuje Čobanković.
Marinko Petković
IZVOR: VJESNIK

07.11.10