Konferencija za novinare sinjskog HSLS-a


Sinjski HSLS danas je održao konferenciju za novinare na kojoj su govorili predsjednica ogranka Anita Šimac Rako i dopredsjednici: dipl. ekonomist i dugogodišnji igrač  Alkara Zvonimir Režić i dipl. vetrinar Mladen Vidić. Čelništvo HSLS-a osvrnulo se na pisane odgovore gradonačelnika Ivice Glavana na vijećnička pitanja Dragana Podruga. Podsjetimo,  HSLS je tražio popis korisnika službenih mobitela i izlist računa po korisniku zadnjih 6 mjeseci te odgovor na pitanje jesu li sinjski dogradonačelnici imali pravo na naknadu za rad u Nadzornom odboru Gospodarske zone Kukuzovac. Mladen Vidić ističe kako je gradonačelnik u odgovoru iznio  popis korisnika službenih mobitela, no račune nije priložio uz objašnjenje da su računi u domeni Zakona o zaštiti osobnih podataka. Prema tom tumačenju vijećnici imaju pravo uvida u račune samo uz privolu korisnika. Vidić dodaje kako je time potpuno jasan stav gradonačelnika o ulozi i radu gradskih službenika kao i o ulozi i funkciji gradskih vijećnika. Vidić smatra da gradonačelnika treba uputiti na konzultacije  o funkcioniranju vlasti u jedinicama lokalne uprave, kako ubuduće ne bi narušavao osnovne principe obnašanja vlasti u gradu. 
Zoran Režić osvrnuo se na odgovor vezan za primanje naknade za rad u Nadzornom odboru GZK. Gradonačelnikov odgovor o tome da je zbog čestih izmjena zakona zatražio mišljenje državne uprave Režić smatra presedanom i kaže da je u Zakonu sasvim jasno i nedvosmisleno napisano da dogradonačelnici nemaju pravo na naknadu. Naglasio je kako može razumjeti gradonačelnika i njegovu zamjenicu Perković Paloš jer po struci nisu pravnici, no neshvaljivim i zabrinjavajućim drži postupak dogradonačelnika odvjetnika i pravnika Zorana Vujanovića.
HSLS ostaje pri tome da su dogradonačelnici Perković Paloš i Vujanović za rad u NO GZK protupravno primali naknadu te da bi ju trebali vratiti u gradski proračun.
U političkom smislu Rako ističe ustrajnost HSLS-a u borbi za racionalnu i odgovornu politiku, te upozorava da će budno pratiti sve poteze vlasti u ovim teškim vremenima u kojima mnogi građani vode pravu bitku za golo preživljavanje.
One koje sumnjaju u rad HSLS-a pozvala je da prate njihov rad, a mladim ljudima poručuje da se aktivno uključe u politički život Grada.
Na kraju konferencije Anita Šimac Rako je istaknula kako pravi put Hrvatske države leži u  mladim ljudima neopterećenima ideološkim podjelama i ljudima kojima su svjesni da je jedini vrijednosni sistem koji vodi u pozitivnu budućnost rad, znanje, sposobnost i odgovornost.

06.11.10