Četvrtak, 15.11.2007.

PORAST BROJA NEZAPOSLENIH U SINJU

Broj nezaposlenih osoba koje se prijavljuju sinjskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ponovno je u porastu.
U listopadu je evidentirano ukupno 2.640 nezaposlenih, od toga 66,74 % žena. U odnosu na rujan ove godine zabilježen je porast broja nezaposlenih za 25 osoba. U odnosu na isti mjesec prošle godine na zavodu je 508 osoba manje. Prošli je mjesec posredstvom Zavoda zaposlena 101 osoba, a 224 su novoprijavljene. U evidenciji je i 230 branitelja Domovinskog rata.
U triljskoj ispostavi prošlog je mjeseca bila 781 nezaposlena osoba, što znači da je na području Cetinskog kraja u listopadu bilo ukupno tri tisuće 421 nezaposlena osoba.
Najveći broj nezaposlenih je i dalje s trogodišnjom srednjom školom i školom za KV i VKV radnike.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA GRADA SINJA

Na današnjoj 66. sjednici Gradsko poglavarstvo Grada Sinja prihvatilo je prijedlog zaključka o kupnji nekretnine za socijalno ugrožene obitelji s područja Grada. Naime, kako na ponovljeni poziv Grada Sinja za kupnju nekretnina u svrhu rješavanja stambenog statusa socijalno ugroženih osoba i obitelji, nije pristigla niti jedna ponuda, pristupilo se izravnoj pogodbi za kupnju kuće, na području Grada Sinja, u kojoj će se, uz dodatnu adaptaciju, zbrinuti prve četiri obitelji s liste reda prvenstva.
Poglavarstvo je prihvatilo Prijedlog zaključka o odobravanju donacije Tehničko industrijskoj školi Ruđera Boškovića radi uređenja školske dvorane. Prema tome zaključku Grad Sinj će financirati uređenje školske športske dvorane sa sanitarnim čvorom, koja će se koristiti i za rad športskih udruga Grada Sinja.
Prihvaćen je Prijedlog Zaključka o raspisivanju javnog nadmetanja za ustupanje radova izgradnje i uređenja športskog igrališta s umjetnom travom za školu nogometa u Sinju, koje će se graditi na lokaciji pomoćnog igrališta «Tekstilac».
Na današnjoj sjednici poglavarstvo je upoznato i s ostavkom člana Gradskog poglavarstva.

POčELA SVINJOKOLJA

10-tak pregledanih uzoraka svinjskog mesa u Veterinarskoj stanici u Sinju potvrda su početka svinjokolje u Cetinskom kraju. Iako se intezivnija svinjokolja očekuje potkraj mjeseca iz Veterinarske stanice podsjećaju na zakonsku obvezu trihineloskopskog pregleda mesa svinja. Cijena pregleda ostala je nepromjenjena u odnosu na prošlu godinu i iznosi 36,60 kuna s PDV-om.

OBAVIJEST

Od 30. listopada do 9. studenog na području Cetinskog kraja pronađene su tri lešine lisica kod kojih je ustanovljeno da su bile zaražene bjesnoćom. Dvije su lisice pronađene na području Općine Hrvace, a jedna na vrličkom području.

SVE CESTE NA PODRUčJU CETINSKOG KRAJA OčIšćENE OD SNIJEGA

Sinjska nadcestarija jutros od 4 sata zbog snijega koji je padao u višim predjelima posipala je ceste na predjelu Kamenskog, Zelova i Maovica. Voditelj nacestarije Kostija Bulj ističe kako su sve ceste na području Cetinskoga kraja do sada očišćene od snijega te se njima promet odvija bez zastoja.

"MJESEC HRVATSKE KNJGE"

Povodom obilježavanja «Mjeseca hrvatske knjige» u sinjskoj Gradskoj knjižnici još danas se može pogledati izložba knjiga izdanih do 1960 godine, a napominjemo čitatelje kako je danas i posljednji dan oprosta, a to znači da svi oni koji su zakasnili s vraćanjem knjiga u knjižnicu neće trebati platiti zakasninu.

OBAVIJEST

županija splitsko - dalmatinska raspisala je natječaj za Projekt «Lokalni projekti razvoja-mikrokreditiranje» za 2007. godinu. Natjecati se mogu postojeći poduzetnici i poduzetnici početnici, pravne osobe u 100% privatnom vlasništvu državljani Republike Hrvatske i to obrti, mala i srednja trgovačka društva, zadruge i ustanove. Voditeljica poduzetničkog centra Ana Barać kaže kako je županija ovu kreditnu liniju namijenila za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme te trajna obrtna sredstva. Natječaj je otvoren do kraja 2007. odnosno do utroška planiranih sredstava.

VEčER šANSONE

Večeras u gradskom kinu održati će se večer šansone pod nazivom «Gibboni na naš način». Na koncertu će nastupiti splitsko društvo prijatelja šansone koji će izvesti Gibbonije hitove na francuskom i hrvatskom jeziku. Početak koncerta je 20 sati.

OBAVIJEST

UHBDDR Splitsko-dalmatinske županije i ogranak Sinj povodom obilježavanja Dana grada Vukovara 18 -tog studenoga kao i svake godine organizirano putuje na obilježavanje tog značajnog datuma novije hrvatske povijesti. Kako bi odali dužno poštovanje prema svim palima u obrani tog herojskog grada, a gdje su i živote dali i sinjski vitezovi Andrija Alčić i Ivica Poljak - Sokol kao i drugi branitelji sa područja Splitsko-dalmatinske županije. U znak pijeteta prema svim braniteljima Vukovara koji su ugradili svoje živote u temelje neovisne i slobodne Hrvatske UHBDDR će nazočiti u Vukovaru po obilježavanju dana grada te svim protokolarnim aktivnostima u kojima će se iskazati zahvalnost za učinjeno u obrani Hrvatske kao samostalne i neovisne države. Polazak branitelja prema gradu heroju je večeras u 21 sat iz Sukoišanske iz Splita, a ukrcaj putnika iz Sinja i Cetinskog kraja je na autobusnom kolodvoru u Sinju u 21 i 45. Molimo sve upisane branitelje da u to vrijeme budu na autobusnim pristaništima. Iz UHBDDR-a zahvalili su svima onima koji su na bilo koji način pripomogli odlasku u grad heroj i tim pokazali da je žrtva Vukovara žrtva cijele Hrvatske. Imena svih palih će ostati zlatnim slovima upisani u novijoj hrvatskoj povijesti kao simbol hrvatske slobode.

OBAVIJEST

Jesenski cross osnovnih i srednjih škola županije splitsko-dalmatinske koji se trebao održati 17. studenoga na Gradskom Hipodromu u organizaciji Zajednice športskih udruga odgođen je zbog vremenskih neprilika do sljedeće subote 24. studenoga - obavijestili su organizatori.

KRONIKA 92

PP SINJ, 14.11.2007. g., u jutarnjim satima, u Sinju, s visine od oko 7m pali su u dvorište, četrdesetogodišnji otac i njegov četverogodišnji sin, nakon što se urušila betonska podloga balkona. U KBC Split pružena im je liječnička pomoć, gdje su djetetu utvrđene LTO, dok je otac zadobio TTO i zadržan je na Odjelu traume.
IZVOR: PU SD