Srijeda, 15.08.2012.

Proslava blagdana Velike Gospe

Vjernici danas slave blagdan Velike Gospe. Posebno je svečano u Sinju, najvećem marijanskom svetištu južne Hrvatske, gdje se ujedno slavi dan grada i nebeska zaštitnica Čudotvorna Gospa Sinjska. Procjenjuje se kako je i ove godine Gospi Sinjskoj hodočastilo oko 100 tisuća vjernika iz Dalmacije i Bosne i Hercegovine.

Nakon bdijenja na Gospinom Gradu, sveta misa zornica u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je u 4 sata, a predvodio ju je sinjski gvardijan fra Petar Klapež. Sveta misa na Gospinom Gradu služena je u 7 sati, a potom su mise služene svakih sat vremena.

U 9 sati i 30 minuta mačkule i fanfare označile su početak procesije ulicama Sinja s Gospinom slikom. I ove godine u procesiji je sludjelovalo nekoliko desetaka tisuća vjernika koji su Gospi Sinjskoj hodočastili uglavnom iz Dalmacije i Bosne i Hercegovine, ali i ostalih djelova Hrvatske i inozemstva.

Procesiju su predvodili monsinjor Marin Barišić, gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Ante Bilokapić i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas.

Nakon više od 20 godina postojanja slobodne i neovisne države Hrvatske u Gospinoj procesiji nije bilo alkarskog barjaka. To je posljedica neslaganja Viteškog alkarskog društva i sinjskih franjevaca koji su tražili da barjak ne nosi aktualni barjaktar Stipe Breko. Takav stav nije naišao na odobravanje većine članova Uprave VAD-a, ali je ipak pronađeno kompromisno rješenje. Tako u Gospinoj procesiji nije bilo alkarskog barjaka i barjaktara, ali je ipak sudjelovao dio alkara i alkarskih momaka.

Nakon procesije koncelebriranu svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio je splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić. Na početku propovijedi monsinjor Barišić pozdravio je sve one koji su se okupili na proslavi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, posebno hrvatske branitelje, koji pored ljudske nepravde ne gube vjeru u Božije milosrđe i pravdu Njegovu te hodočasnike koje ni napor ni vrućina nisu poremetili u radosnom zavjetu vjere.

U svojoj propovijedi monsinjor Barišić kazao je kako je opasno svoje želje koje su u suprotnosti s prirodom i biblijskom objavom dizati na razinu prava.

'Znanost je Božiji blagoslov i čovjek je pozvan istraživati i tražiti istinu, ali uvijek s dobronamjernim upozorenjem 'Čovječe, ne možeš, ne smiješ ignorirati i zauzeti mjesto Boga!', kazao je monsinjor te se posebno osvrnuo na pravo na abortus i medicinski potpomognutu oplodnju.

'Ovdje se ne radi samo o privatnom, individualnom pravu i interesu pojedinca, tj. o pravu žene, majke, roditelja, jer je u pitanju i još netko treći - njihovo dijete. I dijete ima svoje temeljno i neotuđivo pravo na život i nitko mu ga ne smije oduzeti, a najmanje njegova majka. Dijete nije tumor koji ugrožava već novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava, Božija i ljudska. S druge strane, razumljiva je želja za potomstvom. Dakako, potrebno je liječiti neplodnost, bilo psihičke ili fiziološke naravi, ali uvijek uz poštivanje etičnosti i novih znanstveno-tehničkih mogućnosti. Međutim, koja je sudbina onih preostalih oplođenih zametaka, za koje i znanost tvrdi da su ljudski životi? Gdje i kako će završiti? Nije sve etički dozvoljeno što je tehnički moguće', upozorio je monsinjor Marin Barišić.

Poslijepodnevne svete mise u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služit će se u 14, 15 i 16 sati. U 16 sati služit će se misa i na Gospinom Gradu. Večernju svetu misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.
IZVOR: WWW.FERATA.HR