Subota, 15.08.2009.

BLAGDAN VELIKE GOSPEDanas je blagdan Velike Gospe, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koji je ujedno i državni blagdan.
U najvećem marijanskom svetištu Južne Hrvatske, Sinju - Velika Gospa štuje se kao čudotvorna Gospa Sinjska, u spomen na čudesnu obranu 15. kolovoza, 1715. godine. Današnji dan u Sinju se obilježava i kao Dan Grada. Središnje misno slavlje počelo je procesijom U 9.30 sati. Sliku čudotvorne Gospe Sinjske gradskim ulicama nosili su svećenici, alkari i alkarski momci, pripadnici policije i Hrvatske vojske, te puk. Svečanu svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio je nadbiskup splitsko-makarski monsinjor Marin Barišić.U svojoj propovijedi monsinjor Marin Barišić dotaknuo se mnogih aktualnih tema u današnjem društvu. Govoreći o medijima nadbiskup Barišić ih je nazvao piromanima koji, umjesto da gase, potpiruju vatru koja nas može sve progutati. U svojoj propovijedi monsinjor Barišić govorio je o obiteljima, kritizirao je nedavno donesen zakon o umjetnoj oplodnji.Msng. Barišić je rekao kako radna nedjelja donosi više štete nego koristi. Na kraju misnog slavlja vjernicima se obratio gvardijan svetišta čudotvorne Gospe Sinjske fra Bože Vuleta. Kazao je kako ovih dana sam državni vrh traži uklanjanje križa, te da je to njihovo demokratsko pravo koje je prihvatljivo kršćanskom pluralizmu, no da je i demokratsko pravo da ti isti državni dužnosnici poštuju i zakonom štite vjernicima svete simbole.Procjenjuje se da će Gospi Sinjskoj ove godine hodočastiti do 150 tisuća vjernika. Samo danas kroz Sinj će ih proći više od 100 tisuća. Rijeke hodočasnika prema Svetištu su se slijevale cijelu noć i dan. Večernju svetu misu u 18 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodit će provincijal fra željko Tolić. Misa zahvalnica na Gospinom Gradu održat će sutra, 16. kolovoza, u 7 sati. Sveta misa i posveta djece Gospi Sinjskoj bit će sutra, 16. kolovoza, u 19,00 sati.

Blagdan Velike Gospe


FOTO: www.sinj.com.hr

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije danas se tradicionalno obilježava u marijanskim svetištima u Mariji Bistrici, Remetama, Sinju, Voćinu, Aljmašu i na Trsatu. U Hrvatskoj su čak 1163 marijanska mjesta - svetišta, katedrale ili crkve - posvećena Bogorodici.


Deseci tisuća vjernika stigli su i u najveće slavonsko marijansko svetiše Gospe od Utočišta u Aljmašu. Ondje je središnju misu predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik HBK mons. Marin Srakić. U svojoj propovjedi istaknuo je kako Gospa uznesena na nebo zna sve o čovjeku i da joj se zato može reći sve što mu je na duši.

Nadbiskup nije želio komentirati trebaju li nam križevi u javnim ustanovama i time, kako kaže, odvlačiti pozornost s Majke Božje.

Kasno sinoć Srakić je predvodio i središnje svečano misno slavlje u dragotinskom svetištu, posvetivši propovijed Gospi i njezinom životu te traženju mnogih smisla svog života u njezinome.FOTO: www.sinj.com.hr


Oko 80.000 vjernika posjetilo je danas najveće južnohrvatsko marijansko svetište čudotvorne Gospe sinjske, a središnja vjerska proslava počela je procesijom s Gospinom slikom ulicama Sinja, u kojoj su sudjelovali svećenici, alkari i alkarski momci, pripadnici policije i Hrvatske vojske te vjernici. Svečanu svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Uz zahvale Majci Božjoj, u svojoj propovijedi mons. Barišić osvrnuo se i na aktualno stanje u društvu. Govoreći o važnosti obitelji istaknuo je kako je ona isključivo zajednica muškarca i žene. Spomenuvši problem niskog nataliteta u Hrvatskoj osvrnuo se i na zakon kojim se, kako je rekao, egoistične želje žele pretvoriti u legalizirana prava, a s druge strane već začetom ljudskom životu uskraćuje se to pravo.

Također je rekao kako radna nedjelja donosi više štete nego koristi, a na kraju propovijedi nebesku Majku Mariju zamolio je da nas oslobodi straha od križeva u javnim prostorima naše Domovine i društva, prenosi Hina.

Prema prvim procjenama sinjsko svetište od proteklog tjedna kada su počele devetnice, posjetilo je oko 130.000 ljudi. Veliki broj vjernika očekuje se i na večernjoj svetoj misi koju će predvoditi provincijal fra. željko Tolić.


FOTO: www.sinj.com.hr


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić tijekom prijepodneva predvodio je svečanu misu u Hrvatskom svetištu Majke Božje Bistričke, a poslijepodne će predvoditi u Svetištu Majke Božje Remetske. Na Trsatu svečanu euharistiju predvodi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić.


Euharistijsko slavlje u svetištu Majke Božje Remetske

Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, predvodeći sinoć, uoči blagdana Velike Gospe, euharistijsko slavlje u svetištu Majke Božje Remetske pred velikim brojem vjernika istaknuo je stoljetnu odanost hrvatskog naroda Majci Božjoj, najvjernijoj odvjetnici Hrvatske i Presvetoj majci.Ordinarij je podsjetio i kako je Blažena Djevica Marija tijekom stoljeća bila najveća utjeha i pomoć kršćanskom hrvatskom narodu.

U tom kontekstu posebno je izdvojio najnoviju pobjedu hrvatske vojske - akciju Oluju, na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza 1995., čija je 19. obljetnica nedavno proslavljena.

Istaknuo je i brojne druge pobjede kojima je kršćanstvo, zahvaljujući Marijinoj pomoći, obranjeno od neprijatelja - od Lepanta, Beča i Petrovaradina do Sinja.
IZVOR: HRT