Petak, 15.08.2008.

Više od sto tisuća vjernika hodočastilo svetište Gospe SinjskeViše od 100 tisuća vjernika pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, Europe i sa svih kontinenata sudjelovalo je u svetištu Gospe Sinjske u glavnom slavlju uznesenja Blažene Djevice Marije koje je predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita.

Cijeli grad Sinj kao sjedište najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima u petak je bio živa crkvom pod otvorenim nebom.

Na dan blagdana u crkvi Gospe Sinjske u 4 sata slavljena je sveta misa Zornica. Po stoljetnoj tradiciji slavljena je sveta misa i na Gradu, mjestu gdje je pomažući Sinjanima obranu slobode i života pred mnogostruko snažnijom silom turskih osvajača rođena Gospa Sinjska.

Središnje slavlje počelo je u 9,30 sati. Uz zvukove zvona i fanfara svećenici su s Gospinog oltara skinuli svetu sliku sinjske zaštitnice i ponijeli je u procesiju ulicama Sinja.

U trenutku dolaska procesije kod zgrade Suda zapucale su mačkule sa starog Grada, a po prastarom običaju Slikom je podijeljen blagoslov na sve četiri strane. Kada je procesija došla na Trg dr. F.Tuđmana Gospina slika postavljena je na privremeni oltar poslije čega je započelo svečano misno slavlje koje je predvodio nadbiskup Barišić.

Slavljeničkom raspoloženju doprinio je zbor Svetišta i župe Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure župića i sestre Jelene Mijić.

U prigodnoj propovijedi Barišić je govorio protiv nedavno donesenog Zakona o suzbijanju diskriminacije. Donesen je, kazao je, žurno, po hitnom postupku, bez javne rasprave, bez plana i izvedbe u korist života.

- Zakon o suzbijanju diskriminacije je vrlo pitom naslov za upitan sadržaj. Tko to nije protiv diskriminacije? Ali koje i kakve? Je li Hrvatski sabor zakon donio slobodno ili ga je podanički izglasovao? Jesu li ga sabornici donijeli po savjesti ili je to bila svojevrsna eutanazija savjesti?

Nije li se žurnim i hitnim pohodom toga zakona zaustavilo i Boga i našu slobodu pred pragom Hrvatskog sabora? Jesu li uzdignute ruke sabornika bile znak poraza i predaje, sluganstva? Zaobilaženjem običajnih načela i etičkih zasada ne čini se samo nešto loše nego nešto vrlo opasno.


Otvara se Pandorina kutija mnogih nevolja za budućnost hrvatskog naroda. Tko se ženi i(li) uda za pomodarstvo ubrzo ostaje udovac ili bez potomstva.
Potrebne su nam investicije, ali su nam još potrebniji zakoni za obranu obitelji - života.

To bi trebala biti naša najveća i najznačajnija investicija. Koliko god je potrebno unapređivati odnose i zakone u društvu, poglavito protiv socijalne, ekonomske, kulturne, vjerske, nacionalne, spolne i druge diskriminacije nešto bitno više nedostaje našem društvu i hrvatskom narodu.

Nedostajemo mi, kršćani. Pozvani smo kao vjernici i kao građani dati svoj doprinos zdravom rastu i skladnom razvoju našeg društva i naroda, da ne bismo postali sukrivci za sve ono što nije na strani života i budućnosti - kazao je uz ostalo nadbiskup Barišić.

Danima već hodočasnici sa svih strana stizali su u grad alkara da bi se pred Gospinim oltarom poklonili sinjskoj nebeskoj zaštitnici, zamolili je za pomoć ili zahvalili na milosti. Rijeka hodočasnika počela je bujati od četvrtka poslijepodne.

Cestama koje iz svih pravaca vode prema Sinju stizale su kolone vozila i pješaka. Unatoč tolikom mnoštvu nije bilo većih problema niti ozbiljnijih nesreća za što su zaslužni djelatnici policije koji su regulirali promet i gradske vlasti koje su se pobrinule da se sve slobodne površine ustupe za besplatno parkiranje.

Prema hodočasnicima su se iskazali komunalci, trgovci te svakako ugostitelji koji su ispekli na tisuće odojaka i janjaca prodajući hranu i piće po pristupačnim cijenama.

Toni Paštar / EPEHA

Red u procesiji
Procesiju ulicama Sinja s Gospinom slikom činili su: nosač križa, kadioničar, ministranti, nosači zastave Gospe Sinjske i zastave RH, barjaktari župa, alkari i alkarski momci sa slavodobitnikom 293. Alke Andrijom Hrgovićem, vojnici i policajci, glazbari, članovi kulturnih udruga, čelnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradskih, županijskih i državnih vlasti među kojima su bili gradonačelnik dr. Ivan Nasić, župan Ante Sanader i ministar Dragan Primorac, časne sestre, ispred Gospine slike biskup mons. Marin Barišić s gvardijanom fra Božom Vuletom, župnikom fra Nikicom Ajdučićem, dekanom don Stipom Ljubasom i drugim svećenicima i na kraju vjerničko mnoštvo.Slika iz ruke u ruku
Sliku Gospe Sinjske u procesiji su nosili: svećenici, alkari, alkarski momci, vojnici 4. gardijske brigade, pripadnici drugih postrojbi HV, policajci, branitelji, vatrogasci, glazbari, djevojke u narodnim nošnjama, majke, časne sestre, vjeroučiteljice, pripadnici Caritasa župe Sinj, krizmanici i članovi Frame.
IZVOR www.slobodnadalmacija.hr