Utorak, 15.08.2006.

S.A.R.S - festival autorskih demo bandova



ORGANIZATOR: Sinjski kulturni urbani pokret
MJESTO I VRIJEME ODRZAVANJA: dvoriste Alkarskih dvora, subota 19.08.2006. u 21:00h

Na cetvrom po redu S.A.R.S.-u nastupit ce bandovi MORT (Sinj), SOUTHERN ALIAS (Zagreb), THE ALIBOR (Knin), ANDRIJA (Livno) i SHEWA (Sinj).

U prostoru kao stvorenom za koncerte, uz Staro Cesko i zanimljive bendove ocekuje se dobra zabava. Dodjite!

Linkovi:
www.bend-andrija.tk
www.shewa.net

"BLAGDAN VELIKE GOSPE"



15. kolovoza - Na Veliku Gospu ili blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, koji u Hrvatskoj ima status državnoga blagdana, stotine tisuća vjernika iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja, hodočaste i sudjeluju u misnim slavljima u mnogobrojnim hrvatskim marijanskim svetištima.

Središnje misno slavlje na u svetištu Majke Božje Bistričke predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pred brojnim vjernicima kojih se ove godine okupilo čak više od 80.000.

Slaviti blagdan Uznesenja Marijina nadasve znači s pouzdanjem usmjeriti pogled u budućnost, i ne samo našu, nego čitavoga čovječanstva, jer Blažena Djevica Marija, tijelom uznesena u nebesku slavu, poručuje da je kruna vjere u Krista vječni život, rekao je kardinal Bozanić. Današnji blagdan daje putokaz nade i utjehe, a spasenje svakog ljudskog bića koje živi zajedništvo s Isusom jest sada i ovdje, poručio je kardinal Bozanić. Kardinal Bozanić se osvrnuo i na trenutačno stanje duha u Hrvatskoj. "U ovim ljetnim mjesecima stječe se dojam da se nad Hrvatsku nadvila neka tamna noć duha. Sve se relativizira.

U tradicionalnoj procesiji ulicama Sinja, alkari i alkarski momci te policajci i hrvatski vojnici kao i mladi svećenici nosili su poznatu sliku čudotvorne Gospe Sinjske koja se štuje već gotovo tri stoljeća. Nakon procesije svečanu svetu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić. Posebno je govorio o obitelji kao temelju društva. Obitelj nije tek obična društvena kategorija, već temeljna vrijednost, rekao je i izrazio nadu da će sve političke stranke u Hrvatskoj u svojim programima još više istaknuti obitelj.

U aljmaško svetište Gospe od Utočišta hodočastilo je više od 50.000 vjernika, a središnju misu predvodio je đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić na novoizgrađenom oltaru ispred crkve. U propovijedi je naglasio kako je Marija pokazala da se može birati između života i smrti, između dobra i zla. "Izaberite dobro, okrenite se svojoj obitelji i trajnim vrijednostima", poručio je.

U marijanskom svetištu na Trsatu misu će u 18.30 predvoditi nadbiskup riječki Ivan Devčić. Prije mise održat će se tradicionalni ophod oko svetišta s likom Majke Božje.

Velik broj vjernika pohodio je mjesto Ilaču u hrvatskom Podunavlju. Središnje misno slavlje predvodio je pomoćni biskup đakovački i srijemski msgr. đuro Hranić.

Veliko slavlje u Krasnom predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović uz koncelebraciju brojnih svećenika.
IZVOR:HRT VIJESTI

VRIJEME

Većinom sunčano. Ujutro još ponegdje u Slavoniji uz povećanu naoblaku može biti kiše. Poslijepodne je gdjegod moguć pokoji pljusak i grmljavina, osobito na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici te u unutrašnjosti Dalmacije. U jutarnjim satima u kontinentalnim krajevima mjestimice može biti kratkotrajne magle. Vjetar slab, samo povremeno umjeren jugozapadni, na Jadranu zapadnjak i sjeverozapadnjak što će poslijepodne na sjevernom dijelu okrenuti na jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 22 do 27, u Dalmaciji do 29 Celzijevih stupnjeva.
IZVOR:meteo.hr