Srijeda, 15.06.2011.

Delegacija VAD-a u Zagrebu

Delegaciju VAD-a u sastavu: predsjednik Stipe Jukić; dopredsjednik Dinko Bošnjak, vojvoda Ante Vučić i arambaša Ivo Vukasović, danas su u službeni posjet primili ministar kulture Jasen Mesić, ministar poljoprivrede Petar Čobanković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
IZVOR: WWW.FERATA.HR
...

Druga tura povrata poreza 21. lipnja

Poreznim obveznicima sa sinjskog područja, koji su predali prijavu poreza na dohodak u 2010. godini, a njihove su prijave obrađene u drugoj turi, 21. lipnja na račune bi trebao sjesti povrat preplaćenog poreza.

Građani koji u prijavi nisu naveli broj računa morat će čekati naloge za isplatu, koji će se dijeliti putem pošte nakon 21. lipnja.
U drugoj obradi riješene su prijave do broja 6 700.

U Poreznoj upravi očekuju kako će po jedna obrada i isplata povrata poreza ići svakoga mjeseca.
Sinjska ispostava Porezne uprave ove je godine zaprimila oko 13 tisuća prijava poreza na dohodak u 2010. godini.

EBU festival u Opatiji

Opatija je ove godine bila domaćin EBU festivala čiji je organizator bio Hrvatski radio. Riječ je o festivalu svjetske suvremene i popularne narodne glazbe, pop, rock i jazz usmjerenja, temeljene na folklornoj tradiciji koji se odvija pod vodstvom  Europske radijske unije i svake godine se predstavlja u drugoj europskoj državi.

Prema standardima i propozicijama EBU Radija na festivalu sudjeluju odabrani ansambli i solisti. Odabiru ih radijske kuće iz Europe i svijeta – isključivo članice Središnje europske radiotelevizijske asocijacije – European Broadcasting Union (EBU) sa sjedištem u Ženevi. Festival je najjača europska i svjetska medijska etno-glazbena ili folk-priredba, koja se održava pod pokroviteljstvom EBU-a.

Festival traje tri dana, a sve izvedbe organizator-domaćin snima. Snimke satelitskom razmjenom i emitiranjem EBU šalje svojim članicama u Europi i pridruženim članicama na svim kontinentima izravno ili razmjenom na emitiranje u njihovim programima. Važnost i snagu ovoga festivala potvrđuje i činjenica da ga prati više desetaka milijuna slušatelja diljem svijeta.

Ove godine festival se održavao od 10. do 12. Lipnja, i nastupilo je 20 vrsnih izvođača iz 16 europskih zemalja i iz Južne Koreje.

Hrvatsku su predstavili klapa Sinj i grad Županja.

Tri festivalska dana bogaćena su i dodatnim zanimljivim kulturnim i glazbenim sadržajima: Grad Županja se sudionicima, gostima i posjetiteljima predstavio u petak, 10. lipnja, a Grad Sinj se sa prigodnim štandom koji su osmislile i uredile članice zadruge 'Vridne ruke žena Cetinskog kraja', predstavio u subotu 11. lipnja.
Prezentacija Sinja bila je iznimno uspješna kako kroz pjesmu tako i kroz bogatu ponudu autohtonih suvenira koje izrađuju 'vridne ruke žena Cetinskog kraja'.

Održana 'Dalmatinska atletska liga'

Na ŠC 'Ivica Poljak-Sokol i Andrija Alčić' u Sinju, proteklog vikenda održano je natjecanje 'Dalmatinska atletska liga' za starije kategorije.
Atletičarke i atletičari dalmatinskih klubova natjecali su se u šest kategorija i u sprinterskim disciplinama, bacanju kugle, skoku u dalj, na 800 m i na 3000 m. Rezultati u svim kategorijama bili su dobri, a izdvaja se dvostruka pobjeda Antonia Zelića iz AK Sveti Ante iz Knina koji je pobjedio u dvije discipline. Mladi kninjanin u kategoriji mlađih juniora bio je najbolji na 100 metara s rezultatom 11:24 i na 200 metara s rezultatom 22:90.

Vrlodobre rezultate ostvarili su i sinjski atletičari. Na 400 metara u seniorskoj konkurenciji pobjedio je Nikola Maroš s rezultatom 51:14, u utrci na 3000 metara prvo mjesto pripalo je Petru Delašu s rezultatom 9:54:16 dok je drugo mjesto zauzeo Toni Jenjić s vremenom 10:02:58.

Organizator natjecanja bio je AK Sinj.

Vrijeme

Pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno. Poslijepodne su uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavina. Vjetar većinom slab, na Jadranu slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 22 do 27, na Jadranu od 27 do 30 °C.