Srijeda, 15.06.2005.

PRESJEDNIK MESIć POMILOVAO STJEPANA GRANDIćA

Predsjednik Stjepan Mesić pomilovao je Stjepana Grandića osuđenog zajedno s Mirkom Norcem za zločin nad civilima u Gospiću i smanjio mu kaznu sa 10 na 8 godina zatvora.

Inače uobičajeno je da se pomilovanje daje tek nakon polovice izdržane kazne, a Grandić je u zatvoru nešto manje od toga - četiri i pol godine. No predsjednikova Komisija za pomilovanje na čelu s bivšom sutkinjom Nevenom šibl očito je uzela u obzir obiteljske prilike osuđenog ratnog zatvorenika.

Osim toga, pomilovanjima i nema čvrstih pravila, ona su akt milosti Predsjednika države, a ne sudski akt. Grandić je molbu podnio odmah nakon pravomoćnosti presude. Podsjetimo, Norac i Orešković optuženi su da su naredili likvidaciju najmanje 50 civila, a Grandić je organizirao i proveo likvidaciju 20-tak civila na Lipovoj Glavici. Orešković je osuđen na 15, Norac na 12 godina a presudu Ike šarić potvrdio je Vrhovni Sud.

Odvjetnik Tomislav Sabljar, koji je branio Norca tijekom dvogodišnjeg suđenja kaže kako bi volio želio da predsjednik Mesić pomiluje i Norca. No također ističe kako će teško dobiti pomilovanje dok se protiv njega vodi postupak za Medački džep. Norac se žrtvovao za državu, pa je tako uz prijekor zaslužio i milost - zaključio je Sabljar.

AKCIJA DARIVANJA KRVI U SINJU

Gradsko društvo Crvenog križa Sinja za sutra, 16. lipnja, najavljuje 9. ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja će se provoditi od 9 do 13 sati, a u subotu 18.lipnja predviđeno je zajedničko druženje članova na Kerepu uz rijeku Cetinu.

SASTANCI ZA RODITELJE NOVOUPISANE DJECE ZA VRTIćE "BILI CVITAK" I "MASLAčAK"

Iz dječjeg vrtića Bili cvitak obavjestili su kako će se sastanci za roditelje novoupisane djece održati prema sljedećem rasporedu: za dječji vrtić Bili cvitak jaslice i jutarnja skupine sutra 15. lipnja od 17 sati, a od 18 sati popodnevna skupina

Za roditelje novoupisane djece u vrtić Maslačak sastanak će se održati u četvrtak od 17 sati za jutarnju skupinu te od 18 za popodnevnu skupinu, sastanak roditelja u Alkariću je najavljen u ponodjeljak od 18 sati za sve odgojne skupine.

Za roditelje vrtića Cvrčak, Potočnica i Vrapčić roditeljski sastanci će biti realizirani početkom rujna.

VRIJEME

Prevladava promjenjivo oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom. Temperatura zraka kretati će se između 23 i 28 stupnjava Celzijevih.