Subota, 15.05.2010.

Ministar Darko Milinović sazvao sastanak na kojemu će se razgovarati o problemima uzrokovanima rješenjima o zatvaranju rodilišta u Sinju, Makarskoj, Imotskom i na Braču

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović sazvao je za ponedjeljak, 17. svibnja, u Zagrebu sastanak na kojemu će se razgovarati o problemima uzrokovanima rješenjima o zatvaranju rodilišta u Sinju, Makarskoj, Imotskom i na Braču.
Na sastanak su pozvani župan Ante Sanader, Dujomir Marasović ravnatelj KBC Split, Dragomir Petric v.d. ravnatelj županijskog Doma zdravlja, gradonačečlnici gradova u kojima je naložen prestanak rada rodilišta, te Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva i fra Bože Vuleta, gvardijan svetišta Gospe Sinjske

Obavijest

Misu trodnevnicu povodom proslave nebeskog zaštitnika – svetoga Leopolda Mandića, zaštitnika mjesne crkve u Karakašici, danas, 15. svibnja, u 18 sati predvodit će sinjski župnik fra Nikica Ajdučić.
Središnja proslava blagdana Svetoga Leopolda Mandića je sutra, 16. svibnja, u 10,00 sati. Slavlje će predvoditi prof. fra Joško Kodžoman.

Obavijest

Danas, 15. svibnja, u 17,00 sati na Gospinu Gradu slavit će se zavjetna sveta misa poslije koje će biti obred blagoslova Sinjskog polja i sveukupnog ljudskog rada.

Slavlje sv. pričesti

Sutra, 16. svibnja, u sinjskoj župi slavlje je sv. pričesti s početkom u 09,00 sati za 195 prvopričesnika.

Obavijest

2. Seoska bikijada braće Bralić, koja se trebala održati sutra u Dicmu, odgođena je zbog vremenskih neprilika. Novi termin održavanja bit će poznat uskoro.

Kino danas

Avanturistički film “Sudar titana”, večeras je na repertoaru sinjskog kina. Početak prikazivanja je u 20,15 sati.

Počele pripreme alkara za 295. Sinjsku alku

Prvom prozivkom te zaduženjem i dekonzerviranjem jahaće opreme alkari su u petak poslijepodne okupljanjem na hipodromu započeli s pripremama za 295. Sinjsku alku koja će se pod pokroviteljstvo predsjednika RH dr. Ive Josipovića održati 8. kolovoza.
Na pripreme su pozvana 22 alkara, dosadašnjih kopljanika i alkara iz pratnje barjaka te 7 vježbenika koji još nisu sudjelovali u alkarskoj povorci. Njima su o zadaćama koje ih čekaju govorili novi alkarski vojvoda mr. Ante Vučić i predsjednik Časnog suda Andrija Filipović Grčić.
Pod vodstvom alaj-čauša Tonća Bešlića pripreme će se do početka srpnja održavati dva puta tjedno, utorkom i petkom, jahanjem na hipodromu, u Sinjskom polju i na terenima u okolici Sinja.
Od početka srpnja pripreme će se održavati svakodnevno, a završni dio na alkarskom trkalištu počet će polovicom srpnja.
Uz alaj-čauša Bešlića na pripremama sudjeluju: Ante Zorica, slavodobitnik 294. Sinjske alke, Kristijan Bikić, Nenad Bikić, Jure Domazet Lošo, Josip Čačija, Alen Filipović Grčić, Hrvoje Filipović Grčić, Ivica Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Dušan Ivandić, Frano Ivković, Jakov Jerkan, Nenad Marić, Ante Poljak, Tino Radanović, Ante Runje, Mario Šušnjara, Petar Tomašević, Mladen Vučković i Ivo Zorica te vježbenici Stipe Jukić, Joško Masnić, Bože Mandac, Marin Šušnjara, Frano Talaja, Marko Vrca i Željan Vuletić.

Toni Paštar
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

Sport

Danas, 15. svibnja, je na rasporedu 7. kolo kvalifikacija za popunu A1 košarkaške lige. U Rijeci se sastaju Kvarner – Alkar, a početak je u 18 sati.

U susretu 24. kola 2.HNL, danas, 15. svibnja, u Splitu igraju novi prvoligaš Split i Junak. Početak susreta je u 17 sati.

ŽNK Glavice i Marjan Split danas, 15. svibnja, u 14,00 sati u Glavicama igrat će derbi utakmicu.

Na rasporedu su rukometni susreti: 1.rukometna liga Adria Chem Kaštela-Trilj Pršut Voštane. 2.HRL Trogir-Kamičak i Kaštela-ŽRK Sinj.

Stanje na cestama

Od 11,40 sati dionica autoceste A 1, između čvora Maslenica i tunela Sveti Rok otvorena je za sve skupine vozila.

Paškim i Krčkim mostom, te Jadranskom magistralom (D 8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je prometovanja za I. skupinu vozila (motocikle, autobuse na kat i vozila koja vuku kamp prikolicu), na dionici Bakar-Senj zabrana je još i za II. skupinu (vozila s natkrivenim tovarnim prostorom).

Mokrih i skliskih kolnika ima u gotovo cijeloj zemlji. Molimo vozače da vožnju prilagode uvjetima na cestama.

Na dionici autoceste A 1, Bosiljevo-tunel Sveti Rok, vozi se jednim trakom, zbog radova:
- u smjeru Splita: od 119. do 127. km i od 205. do 210. km,
- u smjeru Zagreba: od 119. do 130. km. Brzina vožnje ograničena je na 60 km/h.
Na autocesti A 6 Rijeka-Zagreb, kroz tunel Tuhobić, vozi se jednom cijevi dvosmjerno.
Zbog radova na dionici D 39 Svib-Cista Provo vozi se naizmjence.
IZVOR: HAK