Petak, 15.04.2011.

Otvoren 6. nacionalni sajam pršuta
Danas je u Sinju u hotelu Alkar svečano otvoren 6. nacionalni sajam pršuta i suomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem. Na sajmu, kojeg je organizirao Poduzetnički centar Sinj, okupilo se 70 - tak izlagača ovih proizvoda i ostalih prehrambenih delicija, posebno s područja Dalmacije. Svečanosti otvaranja nazočio je velik broj građana, gostiju i uzvanika.

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili: direktorica poduzetničkog centra Sinj Ana Barać, dožupan Luka Brčić, predsjednica županijske komore Split Jadranka Radovanić, predstavnik ministarstva gospodarstva Ivan Krpan, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan. Ovu manifestaciju svečano je otvorio državni tajnik u ministarstu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek. U prigodnom programu nastupili su članovi Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, djeca iz dječijeg vrtića 'Vrapčić' i Sinjske mažoretkinje. Danas je na programu ocjenjivanje dalmatinskog pršuta, a sutra će se ocjenjivati istarski pršut. Proglašenje najboljih i zatvaranje sajma predviđeno je za sutra u 16 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Gala: Stijeg za generale

Jučer su mještani Gale, točnije zaseoka Mravak, Jagnjić, Ajdučić i Jelavić, u organizaciji MO Gala u čast i znak potpore hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, na lokalitetu Mravkove kose podigli jarbol s hrvatskom zastavom, visok 10 m.

Tim činom Galjani ukazuju da nisu zaboravili svoje branitelje i generale.

'Molitvom na usnama i s nadom u oslobađajuću presudu, mještani navedenih zaseoka duboko vjeruju da će pod jarbolom i hrvatskom trobojnicom uz pučku feštu proslaviti oslobađajuće presude našim generalima', poručuje naš čitatelj Antonio Mravak.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Tečaj o dijabetesu u Alkarskim dvorima

U Alkarskim dvorima danas i sutra održava se 10. po redu tečaj prve kategorije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom 'Osoba s dijabetesom u ordinaciji obiteljske medicine'. Na tečaju, koji počinje danas u 12 sati biti će nazočno oko 40 liječnika, a voditeljice su doktorice Marija Vrca Botica Ivana Pavlić Renar.

Prvog dana održavanja govorit će se o prevenciji u Obiteljskoj medicini i o novim spoznajama o kvartnoj prevenciji. Također će se govoriti i o liječenju dijabetesa melitusa – temeljni principi liječenja i peroralna terapija.

Program se nastavlja sutra u 8 sati, kada će se održati radionice na 'Liječenje inzulinom', 'Komplikacije dijabetesa melitusa', 'Skrining komplikacija u Obiteljskoj medicini', te 'Procjena kvalitete zaštite osoba s dijabetesom melitusom'. U okviru programa održat će se prezentacija Također će se održati prezentacija novih aparata i metode mjerenja GUK-a.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sport

Pred nama je još jedan bogati športski vikend, iz kojeg izdvajamo:

Petak, 15. travnja 2011.
RAGBY
Š.C 'Ivica Poljak Sokol i Andrija Alčić', Europsko prvenstvo skupina 'D' za juniore U-18
Otvaranje u 16,00 sati
Natjecanje se odvija 15. i 18. travnja 2011.
Sudjeluju: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Izrael

Subota, 16.travnja 2011.
NOGOMET
26. kolo 3. HNL-jug, 16,30 Hrvace - Neretvanac

IZVOR: WWW.FERATA.HR
...

Prohodnost cesta

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac, zatvoren je izlaz Lužani u smjeru Slavonskog Broda. Obilazak je preko čvorova Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad.

Na autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Kraljevečki Novaki i Popovec, u smjeru Varaždina, zbog radova, vozi se jednim trakom.

Na autocesti A1 od južnog izlaza tunela Sveti Rok do vijadukta Božići vozi se dvosmjerno, jednom stranom kolnika.
IZVOR: HAK
...