Nedjelja, 15.03.2020.

Stožer civilne zaštite: U SDŽ nema potvrđenih slučajeva koronavirusa


Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije uputio je novo priopćenje za javnost u kojem ističu kako na području naše županije nema potvrđenih slučajeva koronavirusa.
‘Na području SDŽ trenutno je 450 osoba u samoizolaciji od toga 49 u karanteni hotela Zagreb.  U karanteni se nalazi 29  hrvatskih i 20 stranih državljana, trenutno nijedna osoba u karanteni ne pokazuje simptome zaraze koronavirusom. Zaraženih na području Splitsko-dalmatinske županije nema. Pozivamo građane na odgovorno ponašanje te da se pridržavaju svih uputa i preporuka koje objavi nacionalni stožer.’
S poštovanjem,
Stožer CZ SDŽ
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Odlukom Vlade RH ograničine cijene brašna, mlijeka, mesa, lijekova..

Jučer, 14. ožujka održana je telefonska sjednica Vlade RH na kojoj je donesena Odluka o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.
Kako se navodi u priopćenju Vlade, ova Odluka donosi se radi sprječavanja negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda i radi sprječavanja monopolističkog određivanja cijena proizvoda, a u vezi s nastalom epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj čime se osigurava zaštita zdravlja i života ljudi.
Odlukom se određuju proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav. Odluka se odnosi na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Hrvatske.
Sukladno Zakonu o iznimnim mjerama kontrole cijena, najvišom cijenom smatra se cijena proizvoda na dan 30. siječnja ove godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS–CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR