Nedjelja, 15.03.2009.

Poljica - fotoposveta zavičaju

Radove s poljičkim motivima u galeriji fotokluba Split ovih dana izlaže Mirko Beović podrijetlom iz Gata


Mirko Beović

Beovićeva izložba je i poziv u Poljica kako bi ih se vidjelo u punoj snazi iznimne, gotovo mistične ljepote
Piše Jakša Fiamengo


Poljica, jedinstvena seljačka samoupravna tvorevina u mosorskim gudurama između toka Cetine i žrnovnice, oduvijek je privlačila fotoobjektive i slikarske palete da iz nje izvuku bit, život koji je minuo i onaj koji nas okružuje. U njoj, na prostoru od 250 četvornih km, d se nazrijeti sve što zrači materijalnom kulturom i duhovnošću zauvijek.

Upravo poljičke motive u ciklusu od četrdesetak fotografija formata 60 x 40 cm u galeriji Foto kluba Split u Marmontovoj ulici, mjestu sustavnog predstavljanja recentne fotografije ne samo autora iz Splita i regije već i šire, ovih dana izlaže Mirko Beović iz Gata, rođen 1977. godine, danas sa stalnom adresom u Zagrebu, gdje radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Fotografija mu je dakle hobi, velika ljubav kojoj se ozbiljnije posvetio tek zadnjih nekoliko godina, ali ga prati od malena pa je bilo logično da je ponese u Zagreb koji je izabrao za životnu destinaciju, ali uvijek s uspomenom na, i u fotografijama sačuvanim, zavičaj.

šimićevsko podsjećanje
Inače, fotografska su iskustva za Beovića vezana uz digitalne fotoaparate. Dakako, to su samo aparati koji omogućuju tehnološku preciznost i druge pogodnosti, ali najvažnije je ipak oko koje stoji iza objektiva i uspostavlja relaciju s objektom snimanja, nalaže aparatu da se otvori i sačuva svjetlosne signale, svijet živih boja kakvih osobito ima u njegovu zavičaju, punom kamena i voda cetinskog sliva u more, u kojima se ogleda ne samo povijest već i slojevita duhovnost ovoga kraja.

A Beović i sam kaže da inspiraciju pronalazi u ljudima, detaljima i prirodi, koja je na njegovu veliku radost još uvijek u stanju čovjeka šimićevski podsjetiti koliko je malen ispod zvijezda, koliko je on sam čuđenje u svijetu, začudan pred energijom iskonske ljepote i dara ljudskih ruku kroz stoljeća.


Crkva sv. Maksima, Srednja Poljica
OPšIRNIJE

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

SPORT

18. kolo 2. HNL
Mosor - Junak 1:0


20. kolo 3. HNL-Jug
Hrvace - Raštane 0:0
Primorac 1929 - Dugopolje 0:1