Petak, 15.01.2010.

Jedan od najznačajnijih datuma hrvatske povijesti

Hrvatska obilježava 18. godišnjicu od stjecanja neovisnosti 1992. i 12. godišnjicu od dovršetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Hrvatska u petak slavi punoljetnost kao međunarodno priznata država obilježavajući 18. godišnjicu dana kad su 1992. godine njenu samostalnost priznale članice tadašnje Europske zajednice (EZ) i još neke države.
Šest godina kasnije, 15. siječnja 1998. dovršen je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, čime je Hrvatska napokon uspostavila svoj ustavnopravni poredak na cijelom teritoriju.
Zbog tih se događaja 15. siječnja smatra jednim od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti.
Uz 12 članica EZ-a, Hrvatsku su 15. siječnja 1992. priznale i Austrija, Švicarska, Mađarska, Poljska, Norveška, Bugarska, Kanada i Malta, a dan kasnije Argentina, Australija, Čehoslovačka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Švedska i Urugvaj. Do kraja siječnja samostalnost Hrvatske priznali su Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija, u veljači Rusija, u ožujku Japan, a u travnju Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina. Prva priznanja Hrvatska je dobila još 1991., ali od država koje i same tada nisu bile međunarodno priznate - Slovenije, Litve, Ukrajine, Latvije i Estonije.
Island je bio prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku, 19. prosinca 1991., a istoga dana na to se odlučila i Njemačka, uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske zajednice. Dva dana ranije, 13. siječnja, Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, a idućeg dana i San Marino.
Proces međunarodnog priznanja Hrvatske okončan je primanjem u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992., čime je Hrvatska definitivno postala punopravnom članicom međunarodne zajednice.
Marijan Lipovac
IZVOR: VJESNIK

Iako je visina vode u akumulaciji Peruče iznad predviđene razine za ovo doba godine nema razloga za zabrinutost

Iako je visina vode u akumulaciji Peruče iznad predviđene razine za ovo doba godine  nema razloga za zabrinutost, priopćili su iz HEP-a i Hrvatskih voda.
Hidroelektrana Peruča radi bez ikakvih problema, a ne postoji razlog za zabrinutost ni za nizvodni sustav. Narednih dana  ispuštati će se voda dok se razina  ne spusti na pravilnikom dozvoljenu  za siječanj.

Predstavnici Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije obišli poplavljena područja na području Cetinskog kraja

Nakon što su predstavnici Stožera zaštite i spašavanja Splitsko-dalmatinske županije obišli poplavljena  područja na području Cetinskog kraja, očekuje se pomoć Županije. Za nekoliko dana biti će poznato hoće li župan proglasiti elementarnu nepogodu.

Obavijest

Zbog  oštećenja mosta na Hanu od danas, 15. siječnja, na mostu je zabranjeno prometovanje za teretna vozila ukupne mase veće od 25t i s više od 10 tona osovinske nosivosti. Obzirom da ne postoje obilazni pravci, prijelaz preko mosta regulirat će se izdavanjem dozvola za izvanredni prijevoz.

Stanje na cestama u Cetinskom kraju

Zbog izlijevanja vode za sav promet i dalje su zatvorene dionice županijskih cesta: Vrlika–Panj, Gornji Bitelić-Donji Bitelić, te Dugopolje–Bisko i Dugopolje-Liska u Ercegovcima.

Kino danas

U sinjskom kinu večeras u 19,30 sati prikazivat će se hit film "Avatar". Film će na repertoaru biti do ponedjeljka.

Obavijest

Moto klub Street runners organizira dobrotvornu tombolu,  Prihod biti namijenjen u humanitarne svrhe. Tombola će se održavati petkom, subotom i nedjeljom od 19,00 sati, u ulici Put odrine 9.

Sport

Sutra, 16. siječnja, se nastavlja natjecanje u A2 košarkaškoj ligi: Alkar gostuje u Zadru kod Voštarnice, dok Triljska Cetina dočekuje drugu Zadarsku ekipu “Pet bunara”.

Biometrijske putovnice

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana («Narodne Novine» broj 74/09) uvedena je biometrijska putovnica 2. generacije za hrvatske državljane.
Ova isprava do sada se izdavala samo u Policijskoj upravi Zagrebačkoj, a od 18. siječnja 2010. godine započinje rad na izdavanju ovih isprava u svim Policijskim upravama i Policijskim postajama koje obavljaju upravne poslove. Istovremeno to znači da se potpuno napušta dosadašnji način zaprimanja i izdavanja putovnica.

Početak izdavanja biometrijskih putovnica neće utjecati na valjanost prije izdanih putovnica koje se mogu koristiti do isteka njihove valjanosti. Opširnije...
IZVOR: PU SD

Stanje na cestama


Zatvorene su i poplavljene županijske ceste: ŽC 5130 Zalužnica-Škare, ŽC 3253 Košutarica-Mlaka, ŽC 5153 Bakovac Kosinjski–Gornji Kosinj i ŽC 6104 Donji Bitelić-Gornji Bitelić.
 

Zbog radova, zatvoren je tunel Lokva Rogoznica na dionici Jadranske magistrale D 8 Omiš-Dupci, a vozi se naizmjenično, obilaznicom s južne strane tunela.

Od 14. do 16. siječnja od 8 do 13 sati privremeno će se se zatvarat za sav promet državna cesta D33 na predjelu Žitnić zbog razminiranja. Vozila će se propuštati po 15 minuta prije svakog punog sata. Obilazni pravac je:Pakovo Selo-Miljevci-Drniš i obrnuto. ...