Četvrtak, 15.01.2009.

TRGOVAčKOM SUDU U SPLITU DOSTAVLJEN PRIJEDLOG ZA OTVARANJE STEčAJA TVORNICE "DALMATINKA NOVA"

Trgovačkom sudu u Splitu danas, 15. siječnja, dostavljen je 181 prijedlog za otvaranjem stečaja tvornice Dalmatinak Nova na osnovu neipslećenih plaća za rujan, listopad i studeni prošle godine. Prema Ugovoru i Pravilniku o radu, radnicima je do danas trebala biti isplaćena i plaća za prosinac. Sljedeće ročište u predstečajnom postupku na Trgovačkom sudu u Splitu zakazano je za 22. siječnja.

PETICIJA GRAđANA KOJI žIVE U CENTRU SINJA

Tridesetak građana koji žive u strogom centru Sinja uputili su peticiju Poglavarstvu kojom zahtijevaju da se prigodom donošenja izmjena i dopuna GUP-a ne izmijeni članak 11. kojim je zabranjeno da se na površinama mješovite, pretežno poslovne namjene, na gornjim etažama uređuju ugostiteljski sadržaji. U centru Sinja nekoliko je kafića na prvom katu, a prema riječima potpisnika peticije, postoje izgledi da će se to protegnuti i na više katove. Građani navode da će im u tom slučaju gosti kafića narušavati privatnost.

Predsjednik Vlade: međunarodnim priznanjem Hrvatske ostvaren povijesni ciljZAGREB, 15. siječnja 2009. (Hina) - Međunarodnim priznanjem Hrvatske ostvaren je povijesni cilj u koji je svoje živote ugradio niz hrvatskih naraštaja, istaknuo je danas premijer Ivo Sanader u povodu 17. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.

Tim povodom premijer je u Banskim dvorima primio predstavnike braniteljskih udruga kojima je zahvalio jer su, kako je kazao, upravo branitelji dali najveći doprinos za neovisnu i međunarodno priznatu Hrvatsku.

"To ne znači da ćemo stvarati posebnu kastu, ali ni jedna vlast više neće minimizirati i omalovažavati ulogu branitelja", poručio je premijer.

Prije 17 godina, 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo 12 zemalja Europske unije, nekoliko dana prije Hrvatsku je priznao Vatikan, a nedugo nakon priznanja europskih zemalja Hrvatska je postala i članica Ujedinjenih naroda.

Premijer Sanader ističe da je Hrvatska sada u punom smislu afirmirala u svijetu i međunarodnoj zajednici kao zrela demokratska zemlja.

Da nije bilo tako danas Hrvatska ne bi bila članica Vijeća sigurnosti, ne bi bila na pragu NATO-a, ne bi bila u završnoj fazi pregovora s EU, rekao je Sanader.

Podsjetio je da je 16 godina kasnije Hrvatska ušla u Vijeće sigurnosti što smatra najvećim uspjehom koji jedna zemlja može ostvariti na međunarodnom planu.

"Taj luk od jasno i snažno izražene želje hrvatskog naroda za svojom neovisnom zemljom (...), kroz Domovinski rast, obnovu, međunarodnu afirmaciju zemlje završit će ulaskom u NATO i EU. Tada će taj luk biti zatvoren", rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade na kojoj se također prisjetio 17. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.

Ističe kako sve to treba služiti ostvarenju dvaju ciljeva - učvršćenju međunarodnog položaja zemlje i ostvarenju dobrog životnog standarda svih hrvatskih građana. "To su ciljevi i hrvatske državne politike i hrvatske Vlade", kazao je.

Premijer Sanader izrazio je i duboko poštovanje prema prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svima koji su pridonijeli ostvarenju hrvatske neovisnosti, posebno onima koji su dali najveću žrtvu, koji su dali svoje živote.

Poštovanje tim žrtvama članovi Vlade odali su i minutom šutnje.

IZVOR: VLADA RH

OBAVIJEST

Korisnici prava na plavi euro dizel s područja Cetinskog kraja, zelene knjižice trebaju vratiti do 31. siječnja na ovjeru u Ured državne uprave u Sinju, gdje su im knjižice izdane.

SINJSKA PREMIJERA FILMA "MASKIRANI PLJAčKAš"

Večeras će se, s početkom u 20.30 sati u Cafe klubu Ajkula, ispod starog Vatrogasnog doma, održati sinjska premijera filma Bore Leea "Maskirani pljačkaš". Ovaj film uspješno je prikazan u Varaždinu, na reviji amaterskoj filma, izvan konkurencije, 2007. godine.

OBAVIJEST

Zbog velikog interesa publike Sinjsko pučko kazalište ponovno će izvesti presdtavu "Pometeni". Predstava će se odigrati u subotu, 17. siječnja, u Gradskom kinu s početkom u 20 sati. Ulaznice se u predprodaji mogu kupiti u knjižarama Axel i Duga.

OBAVIJEST

Zbog vremenskih neprilika planirani početak krnjevalskih svečanosti u naselju Gala koje su se trebale održati ove subote odgađa se za 24. siječnja, kazao nam je predsjednik mjesnog odbora Gala Marko Mravak.

SPORTPočela je prodaja ulaznica za prijateljsku nogometnu utakmicu Junaka i zagrebačkog Dinama, koja će se igrati u nedjelju, 18. siječnja, na Gradskom stadionu u Sinju s početkom u 14,00 sati. Ulaznice se po cijeni od 30 kuna u predprodaji mogu kupiti u knjižari i papirnici AXEL. Prema informacijama iz NK Junak za ovaj susret vlada veliki interes navijača kao kao i predstavnika medija.