"Odnos prema žrtvama svih totalitarizama i ratova 20. stoljeća"

U organizaciji Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja, Udruge Cjelovit život, Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata ogranak Sinj u petak, 08. listopada 2010. godine održat će se javna tribina u dvorani samostana Čudotvorne Gospe Sinjske s početkom u 19,00 sat na temu "Odnos prema žrtvama svih totalitarizama i ratova 20. stoljeća". Predavač je Ivica Relković, predsjednik Obiteljske stranke.

Kako promatrati žrtve bez omalovažavanja i dvostrukih mjerila. Manipulacije brojkama: i umanjivanje i uvećavanje je u službi omalovažavanja žrtava. Zatajena grobišta partizanskih i komunističkih zločina Drugog svjetskog rata i poraća: možemo li napokon do žrtava bez ideoloških utega? Zašto u Srbu nema spomenika nevinim žrtvama - bi li on nekome smetao? Što o tome kaže nekoliko Rezolucija Vijeća Europe?
Što je prethodilo ratovima devedesetih na području bivše Jugoslavije? Jesu li počinitelji zločina samo oni koji su pucali puškom ili i oni koji su "pucali riječima"? Treba li poštivati neki redoslijed procesuiranja počinitelja ili je svako suđenje individualno i zasebno? Jesu li nakon rata žrtve opterećenje za suživot? Sije li se insistiranjem na žrtvama novo sjeme razdora? Treba li ih zaboraviti i zaobilaziti radi budućnosti?
 
Ivica Relković više je godina vodio projekt "Edukacijska udruga 1481" o istraživanju komunističkih zločina s kraja drugog svjetskog rata u Zagrebu i bližoj okolici, te otkrio više masovnih grobnica, među kojima i posljednju masovnu grobnicu otkrivenu i dijelom ekshumiranu na Gornjoj Kustošiji u sjeverozapadnom dijelu Zagreba.
Predmetna tribina održava se u organizaciji Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja, Udruge Cjelovit život, Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata ogranak Sinj.

05.10.10